Multipla skleroza

Liječenje multiple skleroze - druga linija

Objavljeno 27.09.2010.
Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med., specijalist neurolog
Kod bolesnika koji ne reagiraju na prvu liniju terapije potrebno je primijeniti drugu liniju liječenja, koja ima imunosupresivno djelovanje.
Liječenje multiple skleroze - druga linija

Kriteriji

Kriteriji za primjenu druge linije liječenja su:

  • aktivna multipla skleroza usprkos liječenju interferonom/glatiramer-acetatom
  • bolesnici s vrlo brzo napredujućom i teškim relapsno-remitirajućim oblikom multiple skleroze

U ovu grupu liječenja ubraja se monoklonalno antitijelo natalizumab i citostatici novantron i ciklofosfamid.

Novantron se u nas ne primjenjuje jer nije registriran za liječenje multiple skleroze ili za liječenje autoimunih bolesti.

Natalizumab

Učinkovitost natalizumaba u prevenciji relapsa je oko 70%.

Natalizumab je monoklonsko antitijelo koje je specijalno dizajnirano za liječenje multiple skleroze. To se antitijelo veže na receptore limfocita i sprječava njihovo vezanje na endotel krvnih žila mozga te njihov ulazak u središnji živčani sustav. Na taj način se sprečavaju demijelinizacijska oštećenja središnjeg živčanog sustava. Učinkovitost natalizumaba u prevenciji relapsa je oko 70%. U liječenje se uključuju bolesnici s maksimalnim EDSS-om 5,0.

U liječenju sekundarno progresivnog, dakle degenerativnog tijeka bolesti, u svijetu se koristi novantron s umjerenim uspjehom.

Autologna transplantacija matičnih stanica

Autologna transplantacija matičnih stanica također je postupak koji se još ispituje i procjenjuje. Postupak se sastoji u snažnoj imunosupresiji, koja dovodi do nestajanja bijelih krvnih stanica u oboljelog od multiple skleroze. Poticanjem stvaranja novih limfocita nastaju stanice koje ne napadaju vlastito tkivo. Nastaje rekonstitucija imunološkog sustava. Postupak u kasnijoj fazi bolesti ne sprječava progresiju bolesti, jer degenerativna faza bolesti nakon kraće remisije napreduje dalje. U ranijoj upalnoj fazi bolesti može se zaustaviti patološki proces, no rezultati liječenja se još uvijek procjenjuju.

Liječenje sekundarno progresivne faze bolesti

U ovoj fazi bolesti liječenje je usmjereno prema ublažavanju simptoma koji prate osnovnu bolest.

Simptomatsko liječenje

Simptomatsko liječenje multiple skleroze usmjereno je na smirivanje simptoma koji prate neurološke poremećaje. Spastičnost, bol, otežan hod, dekubitusi, poremećaji govora i gutanja, poremećaji raspoloženja i kognitivnih funkcija koji se javljaju u bolesnika s multiplom sklerozom zahtijevaju multidisciplinarni terapijski pristup. Vrlo važan oblik liječenja u svim fazama je provođenje fizikalne terapije.

Spastičnost

Fizikalna terapija može pomoći bolesnicima s blažim simptomima spastičnosti.

Od medikamentozne terapije primjenjuju se spazmolitici, i to baklofen, a ako bolesnik ne reagira na baklofen primjenjuje se tizanidin. Može se primjenjivati i diazepam. Ako monoterapija nije uspješna, može se koristiti i kombinacija prethodno navedenih lijekova. Također se koristiti i dantamakrin, ali i gabapentin.

Kao nuspojave primjene ovih lijekova često se javljaju sedacija i slabost mišića te inkontinencija. U težim oblicima spastičnosti koristi se periferna kemijska blokada botulinum-toksinom tipa A.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(46)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.