Kožne promjene i bolesti

Zdrava koža - pokazatelj zdravog života

Objavljeno 28.12.2010.
Prof. dr. sc. Romana Čeović, dr. med., specijalist dermatovenerolog
Kožu starenjem obilježavaju brojne promjene u strukturi, funkciji i odgovoru na čimbenike iz okoliša. Na koži se možda i najviše vide posljedice starenja organizma. Prema suvremenim spoznajama starenje kože očituje se kao pravo, kronološko starenje, koje je izraz općih, neizbježnih promjena koje su posljedica tijeka vremena te kao fotostarenje, koje je posljedica izloženosti sunčevu svjetlu, a koje nije univerzalno i neizbježno.
Zdrava koža - pokazatelj zdravog života

Starenje kože

Gubitak elastina i kolagena s godinama dovodi do opuštanja kože.

Epidermis (površinski sloj kože) u starosti postaje tanji i gubi vlažnost. Stupanj epidermalne stanjenosti je različit. Epidermalne stanice postaju manje, što ovisi o dobi i ne ovisi o izloženosti sunčevu svjetlu. Zacjeljivanje rana i epidermalna reparacija ("popravak kože nakon različitih ozljeda") usporavaju se sa starenjem zbog usporene epidermopoeze (stvaranje stanica epidermisa).

Boranje kože koje se pojačava starenjem posljedica je promjena u srednjem sloju kože, dermisu. Dermis se smanjuje u cijelosti. S godinama opada količina kolagena, a elastična vlakna postupno se dezintegriraju. Kolagen i elastin su fibrozna vlakna koja čine kožu gipkom i punom. Pomažu povezati i poduprijeti kožu, a njihove karakteristike čine kožu savitljivom i toniziranom. Gubitak elastina i kolagena s godinama dovodi do opuštanja kože. Iako kolagen i elastin nikada ne mogu biti prirodno obnovljeni u koži koja stari, sve vježbe, posebno vježbe za lice, mogu pomoći. Kompenzatornim jačanjem mišića lica povećava se ljepota kože.

Starenjem kože opažaju se nepravilnosti i u pigmentaciji. Usporava se resorpcija preko kože. S godinama se smanjuje lučenje loja, smanjuje se broj ekrinih znojnica kao i sekrecija znoja.

Fotostarenje

Izgled kože u starijoj dobi uvelike se razlikuje među pojedincima, što je najbolji pokazatelj koliko su način života, uloga socijalne sredine i okolišnih uvjeta značajni. Opće je poznato da je dugotrajno izlaganje sunčevu svjetlu najvažniji čimbenik u preranom starenju kože. Kao što je već navedeno, pojam fotostarenje označava niz kroničnih promjena na koži dugotrajno izloženoj sunčevu svjetlu. Jakost promjena na koži vezanih za fotostarenje razlikuje se među pojedincima. Upravo ta činjenica upućuje i na važnost nasljednih razlika u osjetljivosti kože i njezinim reparacijskim mogućnostima. Za "dobru očuvanost kože i mladenački izgled" uz nasljeđe su važne navike i način života, stil odijevanja, zanimanje kao i primjena fotozaštitnih sredstava.

Njega lica kvalitetnim kremama i prirodnim tretmanima osnovna je i nezamjenjiva u održavanju mladenačkog izgleda kože lica. Uz kvalitetne preparate, zdravu prehranu, fizičku aktivnost i sve drugo što može prevenirati umoran izgled lica i tijela, kirurški se zahvati "pomlađivanja" mogu znatno odgoditi. Postoji cijeli niz prirodnih metoda pomlađivanja, od kojih su učinkovite sve one koje osvježavaju lice, vraćaju tonus i elastičnost kože.

Suvremen način života i ubrzan tempo kod mnogih ljudi stvara osjećaj kroničnog umora. Uz simptome iscrpljenosti, bezvoljnosti, nesanice i tromosti koje prate kronični umor, javljaju se i tzv. vidljivi simptomi na koži. Pušenje, zračenja, lijekovi i loše zdravstvene navike povećavaju količinu slobodnih radikala, pa tako i razinu oksidativnog stresa koji je kao i u brojnim drugim poremećajima i u podlozi preuranjenog starenja.

Zdravim navikama do zdrave kože

Prije svega potrebno je usmjeriti pozornost na dovoljno sna, na pravilnu prehranu i regulaciju probave.

Zbog toga je važno od djetinjstva usvojiti zdrave životne navike i njih se što je moguće više pridržavati da bi i u starijoj dobi bili u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji, a tada će i naša koža kao ogledalo cijelog stanja organizma izgledati očuvano. Prije svega potrebno je usmjeriti pozornost na dovoljno sna, na pravilnu prehranu i regulaciju probave. Potrebno je paziti na dovoljan unos vode u organizam, te izbjegavati zaslađene gazirane napitke, smanjiti uzimanje kofeina, izostaviti alkohol ili ga maksimalno smanjiti. Povećati unos ribe, žitarica, svježega i sušenog voća, orašastih plodova i sjemenki. Izbjegavati i smanjivati suhomesnate, konzervirane i rafinirane ugljikohidrate. Vitamini C, E i A, te minerali selen i cink značajni su za održavanje elastina i kolagena. Obavezna je primjena krema za zaštitu i hidrataciju kože, a tijekom izlaganja suncu primjena krema sa zaštitom od UV-zračenja. Fotozaštitna sredstva imaju najveće značenje u prevenciji fotostarenja. Njihovom pravodobnom i pravilnom primjenom preveniraju se brojne promjene vezane za fotostarenje: rana pojava bora, keratoze, hiperpigmentacije i hipopigmentacije.

Fizička aktivnost utječe na kožu povećavajući protok krvi kroz kožu, donoseći kisik i hranjive tvari. Oksigenirana krv pomaže odstranjenju toksina i ostalih zagađenja nastalih metabolizmom, a koja se nakupljaju te oštećuju kožu i vezivno tkivo. Bez obzira na to kojom fizičkom aktivnošću održavamo svoje tijelo u kondiciji, važno je da to bude redovito, uz odgovarajuće opterećenje i uz odgovarajuće optimalne otkucaje srca.

Općenito, stanje kože može se poboljšati zdravim, pozitivnim životnim stilom, dobrom prehranom, vježbama i povećanom brigom o sebi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(44)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.