Infekcije dišnih putova

Cijepljenje protiv gripe, sezona 2010./2011.

Objavljeno 14.01.2011.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti, www.hzjz.hr

 

Početak epidemija gripe nije moguće se sa sigurnošću predvidjeti kao ni broj oboljelih i skupine stanovništva koje će biti više pogođene bolešću.
Cijepljenje protiv gripe, sezona 2010./2011.
 

Međutim, na temelju informacija o kretanju gripe na južnoj hemisferi za vrijeme njihove zime (našeg ljeta), izgledno je da će sezona gripe biti uobičajenih karakteristika za sezonsku gripu.

U skladu s tim predviđanjem, cjepivo je prvenstveno namijenjeno osobama s kroničnim bolestima koje su pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija gripe, uključujući sve osobe starije od 65 godina te osobe koje dolaze u kontakt sa onima za koje gripa predstavlja opasnu prijetnju za zdravlje t.j. zdravstvene djelatnike u kontaktu s bolesnicima.

Cjepivo protiv gripe koje se koristi u ovoj zimskoj sezoni je jednako kao i sezonska cjepiva s kojima se svake godine cijepe stanovnici Hrvatske. To nije pandemijsko cjepivo s kojim su se cijepili stanovnici diljem svijeta u tijeku pandemije. Svake sezone (pa tako i ove) su u cjepivu dijelovi (antigeni, a ne i čitav virus) onih virusa gripe za koje se, na temelju epidemioloških istraživanja, očekuje da će se u toj sezoni pojaviti. Cjepivo se sastoji od dijelova dva virusa gripe A i dijelova virusa B. U ovogodišnjem sezonskom cjepivu su, pored virusa AH3N2 i B virusa, i dijelovi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju 2009/2010, jer se očekuje da će ovaj virus dominirati i ove sezoni. Ovakvo se predviđanje pokazalo posve točnim u sezoni gripe na južnoj hemisferi, koja je upravo završila, te se očekuje da će jednaka kombinacija virusa ove zime uzrokovati gripu na sjevernoj hemisferi.  Ukoliko jednog od tri soja virusa gripe ne bi bilo u sezonskom cjepivu, djelotvornost cjepiva bi bila značajno umanjena.  

Ove jeseni smo višekratno u novinama mogli pročitati da je u ovogodišnje sezonsko cjepivo "ubačeno cjepivo protiv svinjske gripe" ili da je ove godine "pomiješano cjepivo protiv svinjske gripe i protiv sezonske gripe".

Ovo su netočne informacije jer niti su pomiješana dva različita cjepiva, niti je jedno ubačeno u drugo.

Pandemijsko se cjepivo razlikovalo od sezonskog cjepiva po tome što je štitilo od samo jedno soja virusa gripe A(H1N1)2009 te po tome što je sadržavalo konzervans i adjuvans (pojačivač imunološkog odgovora) sa svrhom postizanja zadovoljavajućeg imunološkog odgovora uz manju količinu antigena. Nepovjerenje prema pandemijskom cjepivu, koje je bilo posve neopravdano i temeljeno na dezinformacijama, sada se netočnim izjavama poput "ubacivanje pandemijskog cjepiva u sezonsko" na žalost prenosi na sezonsko cjepivo protiv gripe.

Pandemijsko cjepivo se zbog brojnih opravdanih razloga razlikovalo od sezonskog po tome što je sadržavalo dijelove samo jednog soja virusa gripe (sezonsko već desetljećima sadrži dijelove tri soja virusa gripe), sadržavalo je adjuvans (kod sezonskog cjepiva samo formulacija za starije osobe sadrži adjuvans, zbog njihova slabijeg imunološkog odgovora) i konzervans (jer je bilo punjeno u desetdozne bočice).

Na ovim su se svojstvima pandemijskog cjepiva temeljile brojne nestručne optužbe i strahovi od potencijalnih štetnih posljedica cjepiva, a koje su se sve pokazale neutemeljenima i posve promašenima.

Ukratko, iako je pandemijsko cjepivo bilo sasvim sigurno za primjenu i djelotvorno u sprečavanju pandemijske gripe, podsjećamo da se sezonsko cjepivo razlikuje od pandemijskog po navedenim karakteristikama; t.j. radi se o drugom cjepivu, onom istom s kojim se svake godine cijepe naši stanovnici prije sezone gripe.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.