Ostalo

Oftalmološki pregled - specijalističke pretrage

Objavljeno 01.03.2011.
Tomislav Kuzman, dr. med., specijalist oftalmolog
Prilikom pregleda specijalista za očne bolesti bolesnici se često upućuju na različitu oftalmološku obradu. Obrada se obavlja specijalnim uređajima i često uključuje složene dijagnostičke postupke. U ovom ćemo članku objasniti većinu navedenih pregleda.
Oftalmološki pregled - specijalističke pretrage

Vidno polje

Postoje mnoge bolesti u kojima dolazi do različitih ispada u vidnom polju od kojih su neke vezane za bolesti oka, vidnih putova ili mozga.

Vidno polje Goldmann je pretraga koja daje informacije o vidnom polju oka. To je kinetička perimetrijska pretraga zato što ispitanik zapaža pomičnu značku koja može mijenjati intenzitet svjetlosti i veličinu. Ispitivanje ručno provodi medicinska sestra ili tehničar. Postoje mnoge bolesti u kojima dolazi do različitih ispada u vidnom polju od kojih su neke vezane za bolesti oka, vidnih putova ili mozga. Vidno polje po Goldmannu često u svojoj obradi traže specijalisti neurolozi isto kao i oftalmolozi. Danas postoje moderniji uređaji za određivanje vidnog polja kao što je Octopus koji omogućava preciznije praćenje ispada u vidnom polju.

Vidno polje Octopus je kompjutoriziran nalaz vidnog polja. Cjelokupna pretraga je kompjutorski vođena. Ispitanik zapaža statičke točke različitih intenziteta svjetla i veličine. Ovisno o bolesti koja se istražuje postoje specijalizirani programi za ispitivanje vidnog polja koji su usmjereni prema neurološkim ili oftalmološkim ispadima. Danas se u dijagnosticiranju i praćenju progresije ispada u vidnom polju kod glaukomske bolesti sve češće koristi Octopus koji je precizniji i osjetljiviji od vidnog polja po Goldmannu.

Fluoresceinska angiografija - FAG

Fluoresceinska angiografija je dijagnostička metoda koja se koristi za pregled krvnih žila na očnoj pozadini. Boja se ubrizgava putem vene na ruci u krvotok te se pomoću specijalne kamere promatra njezin prolazak kroz krvne žile na očnoj pozadini. Prolaz boje kroz krvne žile u oku snima se posebnom kamerom svakih nekoliko sekundi. Analizom dobivenih slika može se procijeniti oštećenje postojećih krvnih žila u oku ili prisutnost novostvorenih patoloških krvnih žila. Fluoresceinska angiografija je neizostavna pretraga u praćenju oštećenja krvnih žila nastalih zbog šećerne bolesti ili staračke degeneracije žute pjege.

Laseri

YAG-laser je disrupcijski laser koji svojom snagom može uzrokovati kontrolirano razaranje određenih struktura oka. Najčešću primjenu ima kod otvaranja alternativnog puta za otjecanje očne vodice kroz šarenicu (iridotomija) i kod razbijanja zamućene kapsularne vrećice u koju je ugrađena umjetna leća prilikom operacije sive mrene.

Argon-diodni laser je fotokoagulacijski laser koji se upotrebljava pri liječenju oštećenja na očnoj pozadini nastalih najčešće zbog šećerne bolesti ili staračke degeneracije žute pjege. Također se laserom ograničavaju različite oštećene strukture mrežnice kao što su rupe ili degenerativne promjene, te prijeteća odignuća mrežnice.

Skijaskopija i pretrage rožnice

Topografija rožnice je detaljna slika površine rožnice koja prikazuje zakrivljenost te moguće nepravilnosti rožnice.

Skijaskopija je objektivna metoda određivanja dioptrije oka. Upotrebljava se najčešće kod djece i mladih. Prije pretrage u oko se ukapavaju kapi za širenje zjenica i opuštanje cilijarnog mišića koji je odgovoran za akomodaciju oka. Nakon opuštene akomodacije oka moguće je dobiti objektivnu vrijednost dioptrije. Oftalmolog u tamnoj sobi pomoću ručnog izvora svjetla obasjava oko ospitanika na udaljenosti od jedan metar. Praćenjem sjene koja nastaje prilikom obasjavanja oka oftalmolog uz uporabu različitih dioptrijskih stakala može odrediti dioptriju.

Keratometrija je pretraga kojom se utvrđuje dioptrijska zakrivljenost rožnice. Postoje mehanički keratometar po Javalu ili kompjutorizirani keratometri. Bez obzira na sam uređaj, podaci o zakrivljenosti rožnice koriste se prilikom procjene dioptrijskih grešaka rožnice, zatim za postavljanje (fitanje) kontaktnih leća ili izračun dioptije umjetne leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije sive mrene.

Kornealna topografija je pretraga kojom se prikazuje površina rožnice. Topografija rožnice je detaljna slika površine rožnice koja prikazuje zakrivljenost te moguće nepravilnosti rožnice. Pretraga je bezbolna i neinvazivna, a koristi se u procjeni stabilnosti izgleda rožnice prilikom dijagnosticiranja i praćenja bolesti rožnice kao što je keratokonus. Također se upotrebljava za procjenu dioptrijske zakrivljenosti rožnice prilikom postavljanja (fitanja) kontaktnih leća.

Ostale pretrage

UZV - ultrazvuk oka je neinvazivna pretraga prilikom koje se ultrazvučna sonda prislanja na zatvorene oči. Ultrazvučnom pretragom oka dobivaju se podaci o unutrašnjosti oka kada je nije moguće pregledati. To je najčešće slučaj kod zamućenja prozirnih optičkih medija oka kao što su rožnica ili leća. Ultrazvukom se mogu dobiti grubi podaci o očnoj pozadini, primjerice postoji li odignuće mrežnice, krvarenje u unutrašnjosti oka ili prisutnost tumora.

Biometrija je ultrazvučna pretraga oka kojom se određuje duljina očne jabučice. Često oftalmolozi pod pojmom biometrija podrazumijevaju i keratometriju kojom se dobivaju dioptrijske vrijednosti rožnice. Pomoću podataka o duljini očne jabučice i dioptrijske zakrivljenosti rožnice izračunava se dioptrijska vrijednost umjetne leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije sive mrene.

Pahimetrija je ultrazvučna metoda kojom se mjeri debljina rožnice. Svoju ulogu prvenstveno nalazi u praćenju glaukoma zbog korekcije vrijednosti očnog tlaka i kod laserskih zahvata na rožnici.

OCT - optička koherentna tomografija je pretraga uređajem koji je sličan ultrazvuku, no umjesto ultrazvučnih valova koristi laserske zrake. Uporabom lasera dobivaju se slike visoke rezolucije koje prikazuju debljinu svih slojeva mrežnice i vidnoga živca. OCT se koristi kao moderna metoda ispitivanja bolesti žute pjege (makula) kao što su staračka degeneracija žute pjege, pojava rupa u žutoj pjegi ili procjene debljine slojeva mrežnice. Također se koristi u dijagnosticiranju i praćenju glaukoma (bolesti očnog tlaka). OCT-uređaj može s velikom preciznošću odrediti debljinu niti vidnoga živca koje su oštećene kod glaukomske bolesti.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(55)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.