Ostalo

Operacija sive mrene

Objavljeno 29.03.2011.
Tomislav Kuzman, dr. med., specijalist oftalmolog
Liječenje staračke ili sive mrene provodi se operacijom. U današnje vrijeme operacija mrene je jedan od najsigurnijih operativnih zahvata u medicini. Operativnim zahvatom se uklanja zamućena očna leća i umjesto nje ugrađuje umjetna intraokularna leća.
Operacija sive mrene

Očna leća

Prirodna očna leća ima mogućnost mijenjanja svoga oblika što omogućava fokusiranje slike na žutu pjegu.

Prirodna očna leća je potpuno prozirna i sudjeluje u lomu zraka koje ulazeći u oko završavaju u žutoj pjegi koja je centralno mjesto vida na očnoj pozadini. Prirodna očna leća ima mogućnost mijenjanja svoga oblika što omogućava fokusiranje slike na žutu pjegu. Jednostavnije rečeno prirodna očna leća ima određenu dioptrijsku snagu koja je promjenjiva ovisno je li oko prilagođeno za gledanje u daljinu ili blizinu. Sukladno tome i umjetna intraokularna leća koja se ugrađuje u oko ima svoju određenu dioptrijsku vrijednost koju treba izračunati prije same operacije.

Postupak izračuna dioptrijske vrijednosti intraokularne leće naziva se biometrija. To je ultrazvučna pretraga oka kojom se određuje duljina očne jabučice. Često oftalmolozi pod pojmom biometrija podrazumijevaju i keratometriju kojom se dobivaju dioptrijske vrijednosti rožnice. Pomoću podataka o duljini očne jabučice i dioptrijske zakrivljenosti rožnice izračunava se dioptrijska vrijednost umjetne leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije sive mrene.

Operacija sive mrene

Prilikom operacije bolesnik ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku.

Operacija sive mrene danas se u većini slučajeva izvodi ultrazvučnom metodom fakoemulzifikacije očne leće (Phaco). Sama operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Lokalna anestezija može biti uspostavljena pomoću kapljica ili injekcijom u područje oka. U anesteziji kapljicama potrebna je veća spretnost operatera i bolja suradnja bolesnika zato što bolesnik može svojevoljno pomicati oko. Kod lokalne anestezije pomoću injekcije pokreti oka su ograničeni tako da je olakšan pristup operateru. S druge strane prilikom davanja injekcije mogući su određeni neželjeni događaji kao što je krvarenje u očnoj šupljini ako se prilikom davanja injekcije oštete krvne žile. Ako se dogodi navedeno krvarenje obično se operacija mora odgoditi nekoliko dana dok se krv ne povuče. U većini slučajeva anestezija se provodi kapljicama.

Nakon anestezije bolesnik se u ležećem položaju na leđima postavlja ispod operativnog mikroskopa. Provode se mjere sterilne pripreme operativnog polja. Naravno cijela operacija se izvodi u sterilnim operacijskim dvoranama. Nakon pripreme operativnog polja postavlja se metalni držač koji će držati vjeđe otvorenima. Prilikom operacije bolesnik ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku.

U oko se ulazi kroz dva ili tri otvora na rožnici koji su manji od 3 milimetra. Takvi otvori ne zahtijevaju šivanje te uvelike ubrzavaju postoperativni oporavak. Kroz otvore se uvode instrumenti kojima se mrvi zamućena leća. Ultrazvučna sonda mrvi dijelove leće i ujedno ih isisava iz oka. Nakon uklanjanja prirodne leće u oko se ugrađuje umjetna leća. Promjer umjetne leće je najčešće 6 milimetara, tako da se leća savija u smotuljak koji se može uvesti kroz rez od 3 milimetra. U oku umjetna leća opet poprimi svoj originalni izgled. Cijeli postupak obično traje 15 do 30 minuta u nekompliciranim slučajevima. Navedeni postupak i vrsta anestezije može biti drugačija kod kompliciranih slučajeva ili ako se radi o djeci.

Nakon operacije oko se zatvara i obično se prvo previjanje obavlja sljedeći dan. Operacija mrene je uglavnom zahvat jednodnevne kirurgije. U bolničkim sustavima često bolesnici ostaju jedan dan zbog prvog previjanja i kontrole koje se obavlja idući dan.

Poslije operacije mrene prvi rezultati se mogu uočiti već prvi dan nakon operacije. Također u prvih nekoliko dana moguć je i sporiji oporavak ako je operacija bila komplicirana. Tijekom nekoliko prvih tjedana nakon operacije u oči se ukapavaju kapi i primjenjuje mast. Lijekovi sprečavaju razvoj upale i ubrzavaju oporavak oka.

Prva kontrola nakon operacije mrene obično se obavlja u razdoblju od 3 do 4 tjedna. Ugradnjom umjetne leće nastoji se omogućiti dobar vid na daljinu, dok je za čitanje uglavnom potrebno propisati nove naočale. Nove naočale se obično propisuju jedan do dva mjeseca nakon operacije.

Intraokularne leće

U današnje vrijeme postoji više vrsta intraokularnih leća. Najčešće su jednojakosne odnosno one koje imaju jednu dioptijsku vrijednost koja omogućava gledanje na daljinu. Jednojakosne leće mogu imati različita optička svojstva kao što je asferičnost površine ili filter za određenu boju svjetla kako bi omogućavale što prirodniju sliku. Postoje također i intraokularne leće koje imaju cilindričnu dioptriju i one se koriste kod ljudi koji osim mrene imaju i astigmatizam. Najnovija vrsta intraokularnih leća su multifokalne intraokularne leće koje omogućavaju vid i na daljinu i na blizinu. Još uvijek nisu u širokoj uporabi zbog određenih nedostataka kao što su visoka cijena ali i slabija optička svojstva u nekim situacijama kao što je noćna vožnja.

I konačno najvažnije pitanje na kraju. Kada operirati mrenu? Najjednostavniji odgovor je kada vas mrena onemogućava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje ste do sada mogli obavljati. Osobe koje su na primjer aktivni vozači vjerojatno će imati potrebu za dobrim vidom i operacijom mrene ranije nego osobe koje ne voze nego na primjer većinom gledaju televiziju i čitaju novine.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(142)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.