Muško zdravlje

Analiza sjemena ili spermiogram

Objavljeno 29.04.2003.
Prim. dr. sc. Ivica Mokos, dr. med., specijalist urolog
Analizom sjemena mjeri se njegova količina, te broj i kvaliteta spermija. Spermiogram je obično jedan od prvih testova koji se rade kako bi se utvrdilo postoji li kod muškarca problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta.
Analiza sjemena ili spermiogram

Analiza sjemena

Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa.

Smatra se da je kod otprilike jedne trećine neplodnih parova nemogućnost začeća uzrokovana nekim problemom sa sjemenom. Analizom sjemena mogu se dobiti brojne informacije:

  • Količina sjemena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji.
  • Vrijeme likvefakcije, odnosno vrijeme koje je potrebno da plazma u sjemenoj tekućini prijeđe u tekuće stanje nakon zgrušavanja koje nastupa neposredno nakon ejakulacije. Normalno je za taj proces potrebno oko 20 minuta.
  • Broj spermija u jednom mililitru sjemena jedne ejakulacije.
  • Morfologija spermija, odnosno građa i postotak normalno oblikovanih spermija.
  • Pokretljivost spermija, koji moraju imati sposobnost plivanja prema naprijed, kako bi mogli stići do jajne stanice i oploditi je.
  • pH-vrijednost, to jest kiselost (nizak pH) ili lužnatost (visoki pH) sjemena.
  • Broj bijelih krvnih stanica koje normalno nisu prisutne u sjemenu.
  • Razina fruktoze u sjemenu koja spermijima osigurava energiju.

Sve ove informacije mogu se dobiti analizom jednog uzorka sjemena.

Zašto se radi analiza sjemena? Analiza sjemena se radi da bi se utvrdilo:

  • postoji li kod muškarca neki problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta
  • je li operativni zahvat presijecanja sjemenovoda (vazektomija) uspješno proveden.

Kako se pripremiti za analizu sjemena? Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je, ukoliko je moguće, seksualnu aktivnost ne izbjegavati dulje od jedan do dva tjedna prije provođenja testa, zbog toga što dugo razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije pokretljivosti spermija. Također, trebalo bi izbjegavati konzumiranje alkohola najmanje jedan dan prije izvođenja testa.

Kako se uzima uzorak sjemena

Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka.

U svrhu provođenja analize potrebno je dati uzorak sjemena, obično ejakulacijom u čistu posudicu za uzimanje uzorka, što se može napraviti u posebnoj prostoriji ili kupaonici u liječničkoj ordinaciji ili na klinici. U slučaju da je mjesto stanovanja blizu liječničke ordinacije, moguće je i uzimanje uzorka kod kuće, npr. za vrijeme spolnog odnosa.

  • Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
  • Uzorak sjemena moguće je uzeti i za vrijeme spolnog odnosa, prekidanjem odnosa prije ejakulacije (prekinuti odnos ili coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
  • Još jedan način uzimanja uzorka sjemena za vrijeme spolnog odnosa je uz pomoć kondoma. U slučaju uporabe uobičajenih kondoma, potrebno ih je prije uporabe temeljito oprati i ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli uništiti spermije. Od liječnika je moguće dobiti poseban kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermija (spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom curi ili pukne.

Prije uzimanja uzorka sjemena kod kuće, preporučljivo je od liječnika zatražiti savjet i upute o rukovanju uzorkom. S obzirom na to da su moguća odstupanja u kvaliteti uzorka sjemena možda će trebati analizirati dva ili tri uzorka u razdoblju od tri mjeseca.

Da li testiranje boli? Uzimanje uzorka sjemena ne izaziva nikakvu tjelesnu neugodu. Moguće je, međutim, da određene metode uzimanja uzorka muškarca dovedu u nepriliku. Ukoliko je masturbacija iz nekog razloga neprihvatljiva, treba porazgovarati s liječnikom o drugim načinima uzimanja uzorka sjemena.

Rizici. Uzimanje uzorka sjemena nije povezano s nikakvim rizikom.

Rezultati. Rezultati analize sjemena obično su gotovi sljedeći dan. Ukoliko rezultati pokažu mali broj spermija ili visoki postotak abnormalnosti mogu se napraviti dodatni testovi, npr. mjerenje razine hormona kao što su testosteron, luteinizacijski hormon (LH), folikostimulacijski hormon (FSH) ili prolaktin. Možda će, u slučaju izuzetno malog broja spermija ili njihove loše pokretljivosti, biti potrebno napraviti biopsiju testisa radi daljnje evaluacije.

Što utječe na rezultate analize sjemena

Na smanjenje broja spermija mogu utjecati konzumiranja alkohola, cigareta ili marihuane.

Veliki broj čimbenika može utjecati na rezultat analize sjemena:

  • Smanjenje broja spermija mogu uzrokovati neki lijekovi (kao što su cimetidin i neki od lijekova koji se koriste u liječenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron, estrogen).
  • Također na smanjenje broja spermija mogu utjecati i konzumiranja alkohola, cigareta ili marihuane.
  • Postoje i neke biljke koje mogu utjecati na rezultate analize sjemena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom.
  • Ukoliko se uzorak sjemena ohladi, rezultati testa pokretljivosti spermija pokazivat će nerealno lošu pokretljivost.
  • Izloženost radijaciji i neke kemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) također mogu utjecati na smanjenje broja spermija, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermija.
  • Ukoliko uzorak sjemena nije uzet u cijelosti (što se može dogoditi kada se uzorak uzima nekom drugom metodom, a ne masturbacijom) rezultati mjerenja količine ejakulata bit će netočni.
  • Količina sjemena obično je veća ukoliko nekoliko dana ili dulje prije testiranja nije bilo ejakulacije.

Što treba imati na umu

Uz već navedene čimbenike koji utječu na analizu sjemena, vrijedi spomenuti i sljedeće:

  • Ukoliko je uzorak sjemena uzet kod kuće potrebno ga je u kliniku ili laboratorij donijeti unutar sat vremena nakon ejakulacije.
  • Prisutnost spermija u sjemenu muškarca kojemu je napravljena vazektomija znak je da operacija nije bila uspješna. U tom slučaju potrebno je provoditi neku drugu metodu zaštite od začeća.
  • Kod muškarca čija je majka za vrijeme trudnoće uzimala lijek dietilstibestrol (DES) postoji povećana mogućnost za neplodnost.
  • U svrhu utvrđivanja sposobnosti plivanja spermija kroz sluz grlića maternice partnerice moguće je napraviti postkoitalni test, odnosno uzeti uzorak sluzi grlića maternice i sjemena iz vagine nakon spolnog odnosa, te pod mikroskopom promatrati aktivnost spermija. Ako se spermiji drže zajedno i ne plivaju prema naprijed, to može ukazivati da u sluzi vrata maternice postoje antitijela protiv spermija.
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(71)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.