Ostalo

Alkohol i niske temperature

Objavljeno 10.02.2012.
Tijekom velikih hladnoća često se traži "idealno" sredstvo koje djelotvorno zagrijava pothlađeni organizam. Pritom se mnogi hvale svojim posebnim "receptom", a većina od njih tvrdi da je alkohol to idealno sredstvo.
Alkohol i niske temperature

Zablude i predrasude o dobrobiti alkohola u suzbijanju pothlađivanja organizma

Alkohol ne zagrijava, nego sprječava djelovanje bitnih zaštitnih mehanizama u organizmu koji se odupiru gubitku tjelesne topline!

Svojevrsni "dokaz" da je to tako i da alkoholna pića zagrijavaju organizam postiže se gotovo trenutačno. Zapravo, odmah nakon konzumiranja alkoholnog pića, osjeća se ugodna toplina i lice se zarumeni. No, riječ je samo o trenutačnom učinku, varljivom, lažnom i potencijalno vrlo opasno! Alkohol u organizmu  uzrokuje širenja krvnih žila, a krv pojačano struji na površinu tijela i trenutačno pobuđuje ugodan osjećaj topline. Upravo se tim širenjem krvnih žila povećava gubitak tjelesne temperature i količine topline. Stoga treba zapamtiti da alkohol ne zagrijava, nego, štoviše, sprječava djelovanje bitnih zaštitnih mehanizama u organizmu koji se odupiru gubitku tjelesne topline. Normalna reakcija organizma na hladnoću jest: stezanje krvnih žila i time smanjivanje "dodira" unutrašnjosti organizma i vanjske površine (kože).

Pravila koja treba slijediti u vrijeme niskih temperatura zraka:

  • Odjenuti toplu odjeću. Tjelesna se temperatura bolje "čuva" ako se odijevamo u slojevima lagane odjeće, nego kad imamo na sebi samo jedan sloj debele odjeće.
  • Nositi pokrivalo za glavu, jer se time sprječava gubljenje topline glave. Posebno su djeca osjetljiva na nepokrivenu i nezaštićenu glavu.
  • Koristiti  pamučnu posteljinu i vunene deke.
  • Kretati se, jer ako se  dulje  sjedi u hladnom prostoru stanje se brže pogoršava nego tijekom umjerenog kretanja.
  • Pojesti barem jedan topli obrok tijekom dana, koji sadrži varivo ili juhu, prilog od tjestenine ili riže i kvalitetno meso, kao izvora kvalitetnih bjelančevina! Potrebno je jesti raznovrsne namirnice koje su dobro bioraspoložive i brzo otpuštaju kvalitetne tvari u organizam. Time će se vrlo brzo u organizam unijeti dostatna količina bjelančevina, ugljikohidrata i kvalitetnih masti, a na taj način osigurati i toliko potrebno generiranje energije za organizam. Uz to, valja naglasiti da se polovica energije iz hrane troši za održavanje normalne temperature tijela na približno 36°C.
  • Piti tople napitke tijekom dana, a tijekom hladnih noći uputno je  termos- bocu s toplim čajem držati pokraj kreveta da bi se, po potrebi,  organizam što prije ugrijao.
  • Uvijek imati pri ruci komadić čokolade ili energetski prutić sa žitaricama za kojom posežemo u hitnim situacijama, kad nam je energija trenutačno potrebna.
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.