Kožne promjene i bolesti

Bradavice

Objavljeno 10.12.2003.
Prim. mr. sc. Mile Gverić, dr. med., specijalist dermatovenerolog
Bradavice ili veruke su promjene na koži koje nastaju zbog djelovanja humanog papilomavirusa u epidermisu kože. HPV izaziva hiperplaziju epitela i različite promjene na stanicama. Mogu se naći kao pojedinačne promjene na koži ili sluznicama, ali se češće vide multiple bradavice. Izgled i veličina bradavica ovise o tome gdje ih nalazimo, jer mogu promijeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.
Bradavice

Uvod

Mogu trajati godinama, ali je vrijeme njihovog trajanja varijabilno isto kao što je varijabilno trajanje njihova liječenja. Nakon nekoliko mjeseci može doći do potpunog povlačenja, međutim mogu perzistirati godinama, a mogu se nakon nekog vremena pojaviti na drugom mjestu.

Kod koga se javljaju i kako nastaju?

Mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće javljaju kod djece, a rjeđe kod starijih ljudi. Uzrokuje ih virus humani papilomavirus, a do sada je identificirano više od 60 tipova ovog virusa. Određeni tipovi virusa uzrokuju specifične promjene na koži ili sluznicama. Bradavice mogu nastati prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, a i kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mjesta zbog prijenosa virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Ovaj oblik prijenosa naziva se autoinokulacija. Bradavice vrlo često spontano nestanu. Nije poznat imunološki mehanizam koji dovodi do povlačenja bradavica, ali je poznato da kod osoba kod kojih je imunitet oslabljen zbog npr. transplantacije organa ili HIV-infekcije mogu nastati generalizirane promjene na koži uzrokovane HPV-om.

Kako izgledaju?

Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju djelovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine.

  • Obične bradavice (verrucae vulgares) mogu se pojaviti bilo gdje na koži. Ipak su najčešće lokalizirane na mjestima pritiska na kožu kao što su prsti, laktovi, koljena ili tabani. Često se nalaze ispod nokta i tada su izrazito bolne. Izgledaju kao oštro ograničeni čvorovi čija je površina gruba, mogu biti pravilnog, okruglog ili nepravilnog oblika. Različite su boje, žute, svijetlosive, smeđe ili sivocrne. Veličina varira od nekoliko milimetara do otprilike 1 centimetar.
  • Poseban oblik bradavica nalazimo na tabanima. Nazivaju se verrucae plantares. Zbog pritiska ove bradavice imaju ravnu površinu i često se javljaju u grupama. Najčešće se nalaze na mjestima najvećeg pritiska kao što su peta ili prsti, te izazivaju bolove prilikom hodanja ili trčanja.
  • Kod djece i mladih često se javljaju verrucae planae juveniles - mladenačke bradavice koje su ravne, malo su izdignute iznad razine kože, imaju glatku površinu i žutosmeđe su boje. Vrlo često nalaze se na licu, a najčešće ih ima mnogo jer se prenose autoinokulacijom.
  • Ostali oblici koji se javljaju su tzv. filiformne veruke - končaste bradavice koje su uske i dugačke i obično takve oblike nalazimo na očnim kapcima, vratu, usnicama i drugdje na licu. Česte su kod muškaraca jer se prenose tijekom brijanja autoinokulacijom.
  • Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju djelovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine.

Virus se prenosi spolnim putem i nastaju bradavice koje su najčešće izdužene, mekane i neravne površine, često vise na peteljci i nalaze se u nakupinama. Zbog infekcije HPV-om u žena nastaju promjene na vratu maternice koje se nazivaju cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), koje mogu prijeći u rak vrata maternice.

Kako se liječe?

Liječenje kondiloma ili spolnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa liječenje treba ponavljati.

Liječenje ovisi o vrsti bradavica, mjestu na kojem se nalaze, njihovu trajanju, o bolesnikovoj dobi, te o tome kako su reagirale na neki već upotrebljeni oblik terapije. Većina bradavica se u nekoliko godina spontano povuče. Međutim u oko 35% bolesnika se ponovno javljaju na istim ili novim mjestima. Metode kojima se uklanjaju uključuju krioterapiju (zaleđivanje) tekućim dušikom u trajanju oko 30 sekundi (ova terapija je učinkovita ali je ponekad treba ponavljati nakon 2 do 3 tjedna), elektrokoagulaciju i ekskohleaciju koje mogu ostaviti ožiljke, premazivanje kolodijem ili premazivanje 40%-tnom salicilnom kiselinom koji izazivaju ljuštenje.

Ravne bradavice kod mladih mogu se liječiti vitaminom A u kremi, otopini ili gelu ili sredstvima koja izazivaju jače ljuštenje, tzv. keratoliticima. Liječenje kondiloma ili spolnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa liječenje treba ponavljati. Mogu se ukloniti elektrokauterizacijom, laserom, krioterapijom ili kirurškom ekscizijom. Različiti lijekovi koji se apliciraju direktno na lezije, kao što je npr. podofilin ili preparati interferona, moraju se upotrebljavati višekratno i ponekad zahtijevaju tjedne i mjesece liječenja. Posebno je važno rano otkrivanje i redovito praćenje žena kod kojih postoje promjene na vratu maternice zbog opasnosti od razvoja raka vrata maternice.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(128)
3.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.