Ostalo

Ovlaživači zraka

Objavljeno 04.03.2004.
Mr. sc. Igor Klinar, dr. med., specijalist infektolog
Kada je zrak u kući previše suh, što se posebice može osjetiti u zimskim mjesecima, vjerojatno ćete osjetiti i suhoću dišnih puteva, grla, usnica i kože. Suh zrak uzrokovat će i nagomilavanje statičkog elektriciteta. Uzrok svemu tome najčešće je zagrijavanje prostorija u kojima boravite, posebice ako se u kući nalazi sustav zračnog grijanja bez ovlaživača zraka.
Ovlaživači zraka

U idealnim uvjetima, vlažnost zraka u vašem domu trebala bi biti između 30 i 50 posto. Zrak koji je previše suh može izazvati iritaciju sluznice nosa, grla i sinusa, a može uzrokovati i krvarenje sluznice nosa. Niti previše vlažan zrak nije bezazlen, stoga treba pripaziti da vlažnost zraka ne prelazi 50 posto. Prevelika koncentracija vlage u zraku može potaknuti razvitak i razmnožavanje grinja, mikroskopskih organizama čiji nusprodukti završavaju u kućnoj prašini i mogu izazvati alergijske reakcije. Previsoka vlažnost zraka također može potaknuti i razvoj plijesni, gljivica i bakterija. Kućni ovlaživači zraka i isparivači dodaju vlagu zraku, te tako boravak u zatvorenim i zagrijanim prostorijama čine mnogo podnošljivijim. Zrak postaje vlažniji i ne djeluje na suhoću nosa, dišnih puteva, grla i usne šupljine. U vašem domu možda već imate ovlaživač zraka ugrađen u sistem grijanja ili klima uređaj. Ako nemate, u ljekarnama i trgovinama moguće je nabaviti stolne ovlaživače zraka.

Koristi i opasnosti od ovlaživača zraka

U spremnicima vode ovlaživača zraka može se razviti i bakterija koja uzrokuje legionarsku bolest, no to se vrlo rijetko događa u stolnim ovlaživačima, a češće u velikim industrijskim ovlaživačima.

Ovlaživači zraka mogu olakšati boravak u zatvorenim prostorijama i odraslima i djeci, a mogu i olakšati oporavak od mnogih stanja i bolesti. Pozitivni rezultati postižu se kod osoba koje pate od:

  • gripe
  • upale grla
  • infekcije gornjih dišnih putova, poput prehlade ili bronhitisa
  • infekcije donjih dišnih putova, poput upale pluća
  • upale sinusa, sinusitisa
  • astme
  • suhe kože, suhih očiju ili suhoće dišnih puteva

Izuzetno je važno redovito i pravilno održavanje ovlaživača zraka. Bez redovitog čišćenja i održavanja, može doći do razvitka mikroorganizama unutar ovlaživača, koje se zatim zajedno s vlažnim zrakom raspršuju u zrak koji dišete. U takvim se slučajevima mogu javiti respiratorni problemi, poput upale pluća zbog udisanja velikog broja mikroorganizama koji su se razvile u vodi ovlaživača. Simptomi uključuju gubitak daha, kašalj i visoku temperaturu. Potrebno je posjetiti liječnika i svakako mu spomenuti da koristite ovlaživač zraka. Liječnik može zatražiti i uzorak vode kako bi ga poslao na analizu. Često je potrebno samo dobro očistiti ovlaživač zraka i mirovati neko vrijeme. U spremnicima vode ovlaživača zraka može se razviti i bakterija koja uzrokuje legionarsku bolest, no to se vrlo rijetko događa u stolnim ovlaživačima, a češće u velikim industrijskim ovlaživačima. Ako se ovlaživači nepravilno održavaju i ne čiste se redovito, mogu stvoriti probleme nekim rizičnim skupinama, poput osoba koje su pod terapijom zbog kroničnih bolesti kao što su bolesti pluća ili astma. Mogu pogoršati stanje osobama s oslabljenim imunološkim sustavom, poput osoba koje primaju kemoterapiju ili žive s transplantiranim organom, a mogu škoditi i osobama s alergijom na plijesan.

Održavanje ovlaživača zraka

Prateći uputstva proizvođača i savjete iz ovoga teksta, eliminirat ćete moguće opasnosti od upotrebe ovlaživača i učiniti zimske mjesece podnošljivijima.

Pravilnim i redovitim održavanjem ovlaživača zraka uvelike ćete smanjiti ili u potpunosti eliminirati neželjene posljedice, te omogućiti normalan rad uređaja i zdraviju okolinu u kojoj boravite. Kako biste pravilno održavali stolne ovlaživače zraka, potrebno je pratiti nekoliko važnijih uputa.

  • Mijenjajte vodu svakodnevno. Ne dozvolite stvaranje naslaga i mikroorganizama, ispraznite spremnik s vodom, očistite ga i osušite te ponovno napunite čistom vodom. Pratite upute proizvođača.
  • Upotrebljavajte destiliranu ili demineraliziranu vodu. Iako nije pouzdano utvrđeno da upotreba vode iz vodovoda može ozbiljno naštetiti zdravlju, studije su zabilježile da minerali iz takve vode mogu biti raspršeni u zrak i stvoriti naslage. Isto tako, minerali stvaraju naslage, koje zatim mogu postati "gnijezdom" za razmnožavanje mikroorganizama. Stoga se preporuča upotreba destilirane ili demineralizirane vode. Iako destilirana voda još uvijek ima nešto minerala, njihova koncentracija je znatno manja nego kod vode iz vodovoda. Izbjegavajte i upotrebu mineralne i izvorske vode iz boca, jer su bogate mineralima.
  • Redovito čistite ovlaživač. Prije čišćenja uređaja isključite ga iz struje. Ako koristite sredstvo za čišćenje na bazi klora ili neko drugo dezinfekcijsko sredstvo, dobro isperite spremnik prije ponovne upotrebe kako biste izbjegli udisanje štetnih kemikalija. Također očistite i filtere kada je to potrebno.
  • Vlažnost zraka održavajte između 30 i 50 posto. Razina vlažnosti zraka iznad 50 posto može dovesti do nagomilavanja vlage. Nakon što vlaga kondenzira na nekoj površini, može doći do razvitka gljivica, plijesni ili bakterija. Vlažnost zraka možete provjeriti uređajem koji se može nabaviti u trgovinama.
  • Držite ovlaživač dalje od dohvata djece. Ovlaživače koji se koriste vrućom parom držite podalje od djece, zbog opasnosti od prevrtanja i zadobivanja opekotina.Očistite ovlaživač prije i nakon skladištenja. Temeljito očistite ovlaživač nakon što ga više ne koristite i namjeravate ga spremiti. Nakon što ga ponovo odlučite koristiti, ponovno ga očistite od prašine.

Ovlaživači mogu uvelike olakšati boravak u prostorijama sa suhim zrakom i ublažiti iritaciju sluznice i dišnih puteva. Prateći uputstva proizvođača i savjete iz ovoga teksta, eliminirat ćete moguće opasnosti od upotrebe ovlaživača i učiniti zimske mjesece podnošljivijima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(78)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.