Tjelovježba

Trekking - aktivnost za opuštanje i adrenalin

Objavljeno 03.04.2006.
Pavao Vlahek, dr. med.
Nakon duge zime i prognostičkih izvješća koja simultano pokazuju tamni oblak, kapljicu i pahulju snijega, a iza svega sramežljivo proviruje sunce, dolazi vrijeme kada će to sunce sve više provirivati i hrabro donositi lijepo i toplo vrijeme. Osim oblaka, sunce će nadvladati i sve izgovore kojima smo sami sebi sprječavali kretanje na otvorenom.
Trekking - aktivnost za opuštanje i adrenalin

Što je to trekking?

Trekking nije ekstremni sport i riječ je o mješavini pješačenja i planinarenja.

Za one koji se nisu kretali tijekom zime, kao izbor za početak, ali i za cijelu sezonu kretanja može biti - trekking. Trekking nije ekstremni sport i riječ je o mješavini pješačenja i planinarenja. Sama riječ dolazi iz jezika afrikaans koji se govori u Južnoafričkoj Republici i znači planinarenje. Nastao je šezdesetih godina prošlog stoljeća među planinarima na Himalaji, ali Vi ne trebate otputovati na Himalaju da biste se bavili trekkingom - sve što Vam treba je volja za hodanjem u prirodi.

Razlika između trekkinga i planinarenja

Da biste se bavili planinarenjem, obično se trebate popesti na nekakav brežuljak. Trekking podrazumijeva hodanje u prirodi pa bilo to i po ravnici, među slavonskim poljima žita.

Razlika između trekkinga i pješačenja

Trekking traje nešto duže i podrazumijeva izlet u prirodu, s hodanjem i odmorom između hodanja.

Za početak: kakav teren odabrati za trekking?

U blizini Vašeg grada ili mjesta u kojem živite sigurno postoji dio prirode, bila to šuma ili livade, gdje možete odabrati rutu šumskim puteljcima od neke točke A do točke B. Procijenite otprilike svoje sposobnosti i vremensku udaljenost koju ćete prehodati. Za početak preporučljivo je odabrati ravan teren i laganije opušteno hodanje, a s povećanjem sposobnosti teren može postajati valovitiji, a tempo hodanja brži. Hrvatska barem obiluje prirodnim ambijentima. Izbor je na Vama.

Što ponijeti na trekking?

Za duža hodanja preporučaju se veće količine tekućine i nešto hrane jer Vam za kretanje treba energija.

Ovisno o vremenu koje ćete provesti krećući se, potrebno Vam je manje ili više opreme. Za prostorno i vremenski kraća kretanja (do sat vremena), osim udobne odjeće i obuće, potrebna Vam je i bočica tekućine. Za duža hodanja preporučaju se veće količine tekućine i nešto hrane jer Vam za kretanje treba energija. Za cjelodnevne izlete potrebno je misliti i na vremenske uvjete koji se mogu mijenjati tokom dana. Planinarski štapovi za lakše kretanje i stabilnost isto nisu na odmet. Sve navedeno možete staviti u naprtnjaču koju ćete nositi na leđima.

Još neke preporuke za trekking

  • Realno procijenite svoje mogućnosti. Nemojte si zadavati preteške i preduge staze.
  • Na duže staze preporučljivo je ići u paru ili u grupi. U slučaju nezgode bit će lakše pružiti pomoć.
  • Ako idete sami, obavijestite nekoga o trasi svojeg kretanja i ponesite mobitel za slučaj nezgode.
  • Odaberite poznate staze jer se na nepoznatome terenu vrlo lako možete izgubiti.
  • Ako idete u grupi, pazite da tempo ne prelazi mogućnosti najsporijeg člana grupe ili već prije podijelite grupe prema mogućnostima.
  • U prirodi ima i krpelja. Pri dolasku kući provjerite da li se koji nije odlučio doseliti k Vama u kuću ili na Vas.
  • Hrvatska je još uvijek, nažalost, minirana pa uzmite u obzir i tu činjenicu i ne zanemarujte znakove.

Trekking kao adrenalinski sport

Princip je jednostavan. Od točke A do točke B doći u najkraćem mogućem vremenu.

Ako ste mladi, puni energije i nakon radnog tjedna jedva čekate da se negdje ispucate, trekking u Hrvatskoj pruža i takve mogućnosti. Tako je prošle godine organizirana "Trekking liga" koja obuhvaća trekking utrke širom Hrvatske. Princip je jednostavan. Od točke A do točke B doći u najkraćem mogućem vremenu. Usput treba obići još neke točke označene na karti koju ste dobili na startu. Kako ćete ih obići ovisi o Vama. Možete fino hodati po šumskim stazama ili pak tražiti najkraći mogući put čime dobivate na brzini i možete se bolje plasirate na ciljnoj listi. Ako ste sporiji, imate vremena razgledavati i uživati u prirodi, a ako ste željni natjecanja, nitko Vas neće spriječiti da cijelo vrijeme trčite. Svi su na kraju dobitnici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(45)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.