Priručnik bolesti

Cistitis

Grupa: Bolesti bubrega i mokraćnog sustava
Drugi naziv: Upala mokraćnog mjehura
Posjetite centar: Infekcije mokraćnog sustava
Infekcije mokraćnog sustava spadaju u česte bakterijske infekcije, odmah iza respiratornih infekcija. Možemo ih naći u osoba oba spola i u svim dobnim skupinama. Žene u generativnoj dobi 10 puta češće obolijevaju od muškaraca. Najveći broj urinarnih infekcija se javlja u inače zdravih žena.

Što je to?

Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Cistitis počinje naglo, a uključuje dizuriju (bolno mokrenje), učestalo mokrenje malih količina mokraće (polakisuriju), urgenciju mokrenja (neodgodivu potrebu za mokrenjem) i ponekad bolove iznad pubične kosti.

Opis bolesti

Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog svoje kraće uretre (bakterije ne moraju daleko putovati do mjehura ) i zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa.

Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama, uz posljedičnu upalu. Preko 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Cistitis je česta bolest, od 100 osoba 2 će oboljeti. Najčešći je kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, ali se može pojaviti i kod spolno neaktivnih ili djevojčica. Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog svoje kraće uretre (bakterije ne moraju daleko putovati do mjehura ) i zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa. Cistitis je rijedak kod muškaraca s anatomski normalnim urinarnim traktom. Kod starijih osoba rizik od razvoja cistitisa je velik, s učestalošću od čak 33 na 100 osoba.

Tko obolijeva (faktori rizika)?

U neke od faktora rizika spadaju šećerna bolest, dijagnostičke manipulacije u urotraktu te trudnoća.

Faktori rizika za cistitis su začepljenje mjehura ili uretre s posljedičnim zastojem urina, umetanje instrumenata u mokraćni trakt (kao što je kateterizacija ili cistoskopija), trudnoća i šećerna bolest. Kod žena, spolni odnos obično prethodi nekompliciranom cistitisu. Kod starije populacije je povećan rizik od razvoja cistitisa zbog nepotpunog pražnjenja mjehura povezanog sa stanjima kao što su benigna hiperplazija prostate (BPH), prostatitis i suženja uretre. Također, povećan rizik od razvoja cistitisa postoji u osoba koje ne unose dovoljno tekućine, ne kontroliraju stolicu i urin(inkontinencija) kod slabije pokretnih, nepokretnih ili smještenih u staračkom domu.

Simptomi

Učestalo mokrenje, pečenje pri mokrenju te neodgodiva potreba za mokrenjem jedni su od najčešćih simptoma.

Početak bolesti je obično nagli. Cistitis u pravilu izaziva slijedeće simptome:
• učestalo mokrenje (polakisurija)
• pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju
• bolno mokrenje (disurija)
• neodgodivu potrebu za mokrenjem (urgentnost)
• potrebu za mokrenjem noću (nikturija)
• promijenjenu boja mokraće (zamućenu mokraću)
• ponekad krv u mokraći (hematuriju)
• neugodan ili jak miris mokraće
• pritisak u maloj zdjelici i bol nisko u leđima
Ostali simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću:
• bolni spolni odnosi
• bol u penisu
• bolovi u slabinama
• umor
• povišena temperatura
• tresavica
• povraćanje
• mentalne promjene ili smetenost*
*Kod starijih osoba mentalne promjene ili smetenost često su jedini znakovi moguće infekcije urinarnog trakta.

Koje pretrage može napraviti liječnik?

Uzorak se uzima nakon što bolesnik tri sata nije mokrio, najbolje prvi jutarnji urin. Najčešće se koristi metoda čistog srednjeg mlaza.

Liječnik će zatražiti nalaz urina. Uzorak se uzima nakon što bolesnik tri sata nije mokrio, najbolje prvi jutarnji urin. Najčešće se koristi metoda čistog srednjeg mlaza. Nakon pranja spolovila treba uzeti srednji mlaz mokraće. Rjeđe se uzorak uzima urinarnim kateterom ili punkcijom iznad stidne kosti.
• Analizom urina se obično otkriju bijela krvna zrnca (leukociti) ili crvena krvna zrnca (eritrociti)
• Ponekad je potrebno napraviti urinokulturu kako bi se odredila vrsta bakterije u urinu i propisao odgovarajući antibiotik za liječenje

Liječenje

Blagi slučajevi akutnog cistitisa mogu nestati spontano bez liječenja. Međutim, zbog opasnosti od širenja infekcije na bubrege (komplicirana urinarna infekcija), obično se preporučuje liječenje. Također, zbog visoke smrtnosti u starijoj populaciji, preporuča se brzo započinjanje liječenja. U liječenju bakterijskog cistitisa koriste se slijedeći antibiotici:
• trimetoprim-sulfametoksazol (ili kotrimoksazol)
• nitrofurantoin
• amoksicilin (sam ili u kombinaciji s klavulanskom kiselinom)
• cefalosporini
• fluorokinoloni

Držite se slijedećih preporuka:
1. Uzimajte lijek prema uputi liječnika
2. Uzimajte lijek dok ga ne potrošite u cijelosti, čak i ako se osjećate dobro nakon nekoliko dana
3. Pijte mnogo tekućine kao što je voda, sok od jabuke, sok od brusnice, ili osvježavajuća pića bez kofeina
4. Popijte najmanje 8 velikih čaša (2 decilitra) tekućine dnevno
5. Mokrite kad god osjećate potrebu ili barem svaka 4 sata
6. Nastojite potpuno isprazniti mjehur prilikom mokrenja
7. Ako imate jake bolove u leđima, visoku temperaturu, povraćate ili imate i dalje smetnje nakon 10 dana, ponovo se obratite liječniku
8. Nemojte piti ALKOHOL (pivo, vino, žestoka pića) dok uzimate lijekove za infekciju mjehura
9. Otiđite na kontrolu kad ste naručeni kod liječnika

Kronični cistitis ili cistitis koji se stalno ponavlja treba temeljito liječiti zbog mogućnosti infekcije bubrega (pijelonefritis). Možda će biti potrebno primjenjivati antibiotike duže vrijeme (čak 6 mjeseci do 2 godine). Lijekovi koji zakiseljuju mokraću, kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) mogu smanjiti koncentraciju bakterija u mokraći.

Kontrola

Kontrola može uključivati urinokulturu kako bi se potvrdilo da bakterije više nisu prisutne u mjehuru.

Prognoza

Cistitis je neugodan, ali obično dobro odgovara na liječenje.

Komplikacije

• kronična ili učestala infekcija urinarnog trakta
• komplicirana infekcija urinarnog trakta
• pijelonefritis

Kada se treba obratiti liječniku

Obratite se liječniku ako su prisutni simptomi koji upućuju na cistitis, ako se simptomi pogoršaju ili se pojave novi simptomi, posebno povišena temperatura, bolovi u leđima ili slabinama ili povraćanje.

Prevencija

Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru.

Preventivne mjere mogu smanjiti simptome i spriječiti vraćanje infekcije. Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru. Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene tijekom odnosa. Uzdržavanje od mokrenja dulje vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože, dakle često mokrenje može smanjiti rizik od cistitisa kod osoba koje su sklone infekcijama urinarnog trakta. Povezani poremećaji uključuju:
• pijelonefritis
• akutni uretralni sindrom (može biti uzrokovan Chlamydiom trachomatis)

(211)
3.8 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: