//  Kikiriki
Kikiriki

Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je namirnica koja se smatra orašastim plodom. Zapravo je to netočno, već se radi o povrću koje pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Domovina kikirikija je Južna Amerika, a uvelike se uzgajao u Meksiku i Srednjoj Americi. Kikiriki je vrlo bogat proteinima i sadrži značajne količine željeza, cinka i magnezija. Zbog visokog sadržaja proteina i cinka ta je namirnica idealna za prehranu vegetarijanaca i preporuča se u obliku kikiriki-maslaca. Kikiriki i dobar izvor vitamina D. Kalorična je namirnica jer 100 grama daje oko 650 kcal. Kikiriki pojačava koncentraciju, pažnju i djeluje na postizanje bolje mentalne sposobnosti. Osobe koje jedu više obroka kikirikija tjedno imaju znatno manji rizik od srčanog udara u odnosu na osobe koje jedu kikiriki manje od jednom tjedno. Kikiriki treba jesti bez dodatka soli i sirov, jer je zdraviji (sadrži više minerala i vitamina) u odnosu na prženi i slani kikiriki. Konzumacija kikirikija povlači za sobom i određene rizike. Može doći do alergijskih reakcija, raznih intenziteta, čak i vrlo teških. Alergija na kikiriki je jedna od pet najčešćih alergija na hranu, kako kod djece, tako i kod odraslih osoba, pa se upotreba ne preporuča prije navršene druge godine života, a i tada samo u obliku namaza kao kikiriki-maslac jer se dijete može ugušiti jedući plod kikirikija kao zasebnu namirnicu.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
(18)
5.0 od 5

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.