//  Kruh
Kruh

Suhi kruh, onaj star oko jedan dan, ili pak lagano prepečen mnogo je lakše probavljiv i ne izaziva nikada osjećaj težine. Nasuprot tomu, svježi, tek pečeni kruh sadrži veliku količinu vode. Zbog toga se mala količina sline upije u sam kruh prilikom žvakanja u ustima. Slina sadrži enzim amilazu (ptijalin) koji sudjeluje u razgradnji škroba - osnovnog ugljikohidrata u kruhu. Dakle, mala količina upijene sline nije u stanju dostatno razgraditi kruh. Tako kruh može relativno slabo razgrađen dospjeti u želudac i uzrokovati dobro poznatu "težinu" u želucu.

Kod ljudi obično vlada uvjerenje da čim se započne sa nekom dijetom za mršavljenje, gotovo trenutno treba izbaciti kruh iz prehrane. Umjesto kruha poseže se za raznim krekerima, prepečencima, suhim krušnim štapićima popularnim "grissinima", za svim što u sebi ne sadrži "relativno mekani" dio kriške kruha, jer nam se upravo taj dio čini najvećim neprijateljem dobre linije. Međutim, trebamo se upitati: je li zaista točno da jedna kriška kruha "deblja" više od jednog paketića krekera?

Kruh predstavlja najmanje kaloričnu namirnicu od svih "hruskavih" pekarskih proizvoda. Posebno je visoko vrijedan integralni kruh zbog visokog sadržaja minerala i vitamina (naročito onih B-skupine), a 100 grama daje oko 200 kilokalorija. Krušni štapići "grissini" najkaloričniji su od svih pekarskih proizvoda i daju gotovo dvostruko više kalorija od iste količine integralnog kruha!

Zašto unatoč činjenicama krekere i prepečenac smatramo namirnicama koje "ne debljaju"? Radi se zapravo o volumenu. Paketić krekera daje jednako toliko kalorija koliko i kriška integralnog kruha od 50 grama, ali zauzima dvostruko manje prostora. Stoga se stvara lažni osjećaj malog obroka i čini nam se da smo manje jeli. U stvarnosti, primi se jednaki broj kalorija uz jedan veliki nedostatak: krekeri su dvostruko manje zasitni od jednake količine kruha!

Nikako ne treba izbaciti u potpunosti kruh prilikom provođenja dijeta za mršavljenje. Dokazano je ispitivanjima velikog broja osoba da ako ne dolazi do konzumacije kruha, dolazi do većeg unosa jednostavnih šećera zbog zadovoljenja osjećaja gladi. Jednostavni šećeri za razliku od složenih, odmah se resorbiraju u našem organizmu. Trenutno postižu osjećaj sitosti, ali je taj osjećaj jednako tako i kratkotrajan. Nazivamo ih upravo iz tog razloga "praznim kalorijama".

 

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
(16)
5.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.