Fizikalna medicina, rehabilitacija i reumatologija

Leksikon reumatologije slovo V

Objavljeno 11.03.2009.
Doc. dr. sc. Branimir Anić, dr. med, specijalist internist-reumatolog
Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med., specijalist fizijatar-reumatolog
Leksikon reumatologije slovo V
 

VASKULARNI (latinski vascularis) - pridjev koji označava da se pojam odnosi na krvne žile. Na primjer, cerebrovaskularna bolest (bolest krvnih žila mozga), kardiovaskularni sustav (sustav srca i krvnih žila), renovaskularna hipertenzija (povišeni tlak zbog bolesti krvnih žila bubrega).

 

VASKULITIS (latinski vasculitis) - upala krvnih žila, odnosno upala u stijenci krvne žile. Javlja se uz infekciju ili nakon nje (najčešće streptokokom ili virusom hepatitisa B i C) te uz nazočnost tumora u tijelu (obično u starijih osoba). Vaskulitis u većini slučajeva predstavlja autoimuno oštećenje krvnih žila nakon taloženja imunih kompleksa u stijenci krvnih žila. Zbog imunokompleksa razvija se upalni proces, a zbog upalnog procesa razvija se i oteklina stijenke žile (edem) što pak uzrokuje sužavanje unutarnjeg promjera krvne žile. Posljedica suženja promjera jest slabija opskrba krvlju određenih dijelova tijela koji su opskrbljivani upalom zahvaćenom žilom. Klinička su očitovanja bolesti vrlo raznolika - to mogu biti nekrotične (gangrenozne) promjene na vršcima prstiju ruku i nogu, rane i kraste po koži zbog odumiranja tkiva, pogoršanje funkcije bubrega i patološki nalaz u mokraći, iskašljavanje krvi zbog zahvaćanja pluća, glavobolje i moždana kap u slučaju vaskulitisa središnjeg živčanog sustava, zglobobolje. Praktično su svi oblici sustavnog vaskulitisa povezani s općim nespecifičnim tegobama - umorom, gubitkom težine, vrućicom, zgloboboljama. Potrebna je detaljna dijagnostička obrada da bi se ustanovilo o kojem je obliku vaskulitisa riječ. Neki oblici vaskulitisa uzrokuju trajna oštećenja pa i smrt. Na vrijeme dijagnosticirana bolest lakše se liječi i ostavlja manje posljedice po zdravlje oboljelog. U liječenju se rabe glukokortikoidi te imunosupresivi (ciklofosfamid, azatioprin, metotreksat).


VERTEBRA - latinski termin za kralježak. Ponekad se izraz vertebra koristi kao sinonim za cijelu kralježnicu (lat. columna vertebralis, hrv. - kralježnica).


VERTEBROGEN - pridjev koji iznačava da je neka pojava uzrokovana promjenom na kralježnici (vertebrogena bol - bol uzrokovana promjenom kralježnice).


VERTEBROGENA GLAVOBOLJA - glavobolja uzrokovana promjenama na kralježnici (obično vratnoj). Obično je povezana s nekim određenim položajem tijela pa nije stalno prisutna nego se pojavljuje kao povremena bol. No, u nekim je slučajevima manje više stalna. Liječi se lijekovima ili koji puta kirurški ako je potrebno osloboditi živac pritiska koštanim fragmentom.

 

VIRUSNI ARTRITIS - upala zgloba uzrokovana virusom. Obično se javlja u sklopu zaraznih bolesti koje uzrokuju virusi kao što su rubeola, zaušnjaci, infektivna mononukleoza, varičele, hepatitis B, infekcije arbovirusima i adenovirusima. Virusni artritis načelno ne dovodi do trajnih oštećenja zglobova. Liječi se simptomatski analgeticima i nesteroidnim antireumaticima.


VIRUSNI HEPATITIS (lat. hepatitis virosa) - zarazna bolest koja oštećuje jetru. U reumatologiji je značajna zato što se hepatitis uzrokovan virusom tipa B ili C (HBV, HCV) često otkriva u bolesnika s vaskulitisom, posebice u onih s nodoznim poliarteritisom. Velika učestalost navodi na pretpostavku da su imunokompleksi nastali za vrijeme imunološke reakcije na virus hepatitisa odgovorni za autoimuno oštećenje stijenke krvnih žila - vaskulitis, odnosno za posljedično oštećenje tkiva.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(22)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.