Treća dob

Statinima protiv demencije

Objavljeno 17.01.2009.
Terapija statinima, lijekovima namijenjenima snižavanju koncentracije kolesterola u krvi, može smanjiti broj novih slučajeva Alzheimerove bolesti.
Statinima protiv demencije
 

Nizozemski znanstvenici iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu napominju kako su statini takav učinak imali bez obzira na eventualne genetske predispozicije za Alzheimerovu bolest kod ispitanika.

U istraživanju je sudjelovalo 6990 osoba starijih od 55 godina koje su praćene u prosjeku nešto duže od 9 godina.

Nakon što su u obzir uzeli demografske, društvene i kliničke faktore rizika, znanstvenici su izračunali da su ispitanici koji su uzimali statine imali prosječno 43% manji rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti, objavio je Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.