Treća dob

Utjecaj hrane na vid

Objavljeno 15.05.2009.

Yahoo

Prehrana koja obiluje agrumima, zelenim lisnatim povrćem i ribljim uljem je povezana s manjim rizikom za razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Utjecaj hrane na vid
 

Riječ je o postupnom oštećivanju makule, strukture u mrežnici koja omogućuje viđenje sitnih detalja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 65 godina.

Već su ranija istraživanja pokazala kako antioksidansi poput luteina, vitamina C i vitamina E mogu zaštititi od razvoja senilne makularne degeneracije.

Novi nalazi američkih istraživača s Tufts University objavljeni u znanstvenom časopisu Ophthalmology su utemeljeni na analizi prehrane 4000 osoba starije životne dobi.

Utvrđeno je da prehrana s visokim udjelom ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom C, vitaminom E, cinkom i luteinom, posebice ako je riječ o namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, dovodi do smanjenja izgleda za razvoj senilne makularne degeneracije.

Znanstvenici vjeruju da se pozitivan utjecaj hrane s niskim glikemijskim indeksom, karakteristične po sporijem i postupnijem povećanju prisutnosti šećera u krvi, temelji na manjem riziku oštećenja makule do kojeg može doći i zbog oksidativnog stresa prouzročenog kombinacijom prevelike razine šećera u krvi i molekula masti i proteina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.