Treća dob

Vitamin D je ključan za funkciju mozga

Objavljeno 25.05.2009.

BBC

Studija znanstvenika s University of Manchester je ponudila nove dokaze o važnoj ulozi vitamina D u održavanju funkcije mozga u starijoj životnoj dobi.
Vitamin D je ključan za funkciju mozga
 

Prateći više od 3000 ispitanika u dobi između 40 i 79 godina istraživači s utvrdili kako osobe s višom razinom vitamina D u krvi imaju znatno bolje rezultate na testovima pamćenja i sposobnosti obrađivanja informacija, objavio je Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju zaštitnom ulogom vitamina D glede ključnih signalnih procesa u mozgu.

Glavni izvori vitamina D su sunčevo zračenje i hrana poput ribe, a ranija istraživanja su pokazala da vitamin D smanjuje rizik za artritis i frakture povezane s osteoporozom, ali i za bolesti srca i neke oblike karcinoma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.