Tjelovježba

Tjelovježba smanjuje rizik za rak dojke

Objavljeno 05.06.2009.

Hina

Vježbanje više od sat vremena tjedno pomaže pri smanjenju rizika obolijevanja od raka dojke, pokazala je studija provedena među ženama starijima od 30 godina.
Tjelovježba smanjuje rizik za rak dojke
 

Američki znanstvenici s University of Northern Colorado su pratili učestalost tjelovježbe kod 4296 ispitanica.

Pokazalo se kako količina tjelesne aktivnosti u dobi između 10 i 30 godina nema utjecaja na izglede za razvoj raka dojke, no žene koje su vježbale nakon napunjene 30. godine su imale znatno manji rizik obolijevanja od ovog oblika karcinoma.

Žene koje su se bavile tjelovježbom najmanje 60 minuta tjedno i nakon 50. godine su također imale znatno manji rizik za rak dojke, dodaju znanstvenici.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.