Treća dob

Kava za bolje pamćenje?

Objavljeno 07.07.2009.

BBC

Konzumacija pet šalica kave dnevno može ublažiti poteškoće s pamćenjem kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici.
Kava za bolje pamćenje?
 

Studija provedena na životinjama sugerira kako kofein putem utjecaja na dva enzima može za 50% reducirati prisutnost beta-amiloidnih proteinskih naslaga u mozgu, inače karakterističnih za ovaj oblik demencije, objavio je Journal of Alzheimer's disease.

U istraživanju su korišteni miševi uzgojeni tako da razviju simptome Alzheimerove bolesti, a čija je dob bila ekvivalentna ljudskoj od 70 godina.

Pokazalo se kako je redoviti dnevni unos kofeina u količinama koje odgovaraju onima u pet šalica kave bio povezan sa znatno boljim rezultatima na testovima pamćenja i sposobnosti zaključivanja.

U ranijim istraživanjima je već utvrđeno kako kofein ima zaštitni učinak glede poteškoća s pamćenjem kod mlađih životinja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.