Treća dob

Jezične sposobnosti kao pokazatelj rizika za demenciju

Objavljeno 10.07.2009.

BBC

Studija provedena u SAD sugerira kako osobama sa superiornim jezičnim sposobnostima u mladosti nekoliko desetljeća kasnije prijeti manji rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.
Jezične sposobnosti kao pokazatelj rizika za demenciju
 

Analiza uzoraka mozga 38 preminulih žena je pokazala kako su dobre jezične sposobnosti u mladosti povezane s manjim izgledima za poteškoće s pamćenjem, čak i u slučajevima kada su na mozgu bila vidljiva oštećenja povezana s demencijom, objavili su istraživači s Johns Hopkins University.

Jezične sposobnosti ispitanica su ocijenjene na temelju eseja koje su tijekom obrazovanja pisale u kasnim tinejdžerskim godinama ili početkom 20-ih godina života.

Stručni časopis Neurology piše kako su rezultati jezičnih sposobnosti bili prosječno 20% bolji kod žena koje u starosti nisu imale poteškoća s pamćenjem.

Znanstvenici napominju kako rezultati na testovima gramatike nisu imali utjecaja na izglede za smanjenje kognitivnih sposobnosti 50-60 godina kasnije.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.