Tjelovježba

I umjerena tjelesna aktivnost produžuje život

Objavljeno 23.08.2009.

Reuters

Osobe koje prolaskom godina ostaju čak i u umjereno dobroj tjelesnoj formi prosječno žive znatno duže od svojih vršnjaka koji su potpuno tjelesno neaktivni.
I umjerena tjelesna aktivnost produžuje život
 

U istraživanju novozelandskih znanstvenika s University of Otago je sudjelovalo gotovo 4400 odraslih osoba dobrog zdravlja.

Pokazalo se kako su ispitanici koji su prema tjelesnoj formi spadali među najnižih 20% ukupnog broja sudionika istraživanja imali čak dvostruko veći rizik za smrt u sljedećih 9 godina u odnosu na svoje vršnjake koji su se po istom kriteriju smjestili u "predzadnjih" 20%.

Nalazi koje je objavio časopis Medicine and Science in Sports and Exercise pokazuju kako je sjedilački način života odgovoran za ovakvo udvostručenje stope smrtnosti, a ne čimbenici poput eventualne prisutnosti kardiovaskularnih bolesti.

20% ispitanika koji su bili u najboljoj tjelesnoj formi su imali prosječno 4 puta manji rizik za smrt u odnosu na ispitanike koji su bili najmanje tjelesno aktivni.

Stručnjaci preporučuju minimalno 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti najmanje 5 dana u tjednu.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.