Treća dob

Pozitivan učinak umirovljenja

Objavljeno 10.11.2009.

BBC

Većina osoba se nakon odlaska u mirovinu pomlađeno i zdravije, tvrde švedski i britanski znanstvenici nakon istraživanja provedenog u Francuskoj.
Pozitivan učinak umirovljenja
 

Istraživači sa sveučilišta u Stockholmu i njihovi kolege s londonskog University Collegea su pratili zdravlje 15000 ispitanika u razdoblju od gotovo 10 godina.

The Lancet je objavio kako je kod sudionika studije koji su otišli u mirovinu zabilježeno "subjektivno pomlađivanje" već u roku od nekoliko mjeseci, posebice kod onih koji su radili u teškim uvjetima.

Obzirom da je ovakav učinak umirovljenja bio u najmanjoj mjeri izražen kod osoba koje su bile vrlo zadovoljne svojim radnim mjestima, znanstvenici zaključuju kako bi poboljšanje uvjeta za zaposlenike dovelo do znatnog smanjenja opterećenja za njiihov subjektivni osjećaj zdravlja.

To će postati još značajnije u budućnosti kada će se dodatno povećati broj osoba starije životne dobi koje će biti prisiljene odgoditi odlazak u mirovinu, dodaju istraživači.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.