Treća dob

Mogućnost ranijeg otkrivanja Alzheimerove bolesti

Objavljeno 16.12.2009.

Yahoo

Američki znanstvenici s Washington University vjeruju da je uz pomoć pozitronske emisijske tomografije (PET) moguće otkriti rane znakove Alzheimerove bolesti i prije nego što dođe do slabljenja pamćenja.
Mogućnost ranijeg otkrivanja Alzheimerove bolesti
 

Testiranja provedena uz pomoć PET skenera na skupini zdravih ispitanika u dobi između 51 i 88 godina su pokazala kako je povećana prisutnost amiloidnih proteina u mozgu povezana s većim rizikom da će se kasnije razviti ovaj oblik demencije.

Već je poznato da u situaciji kada se javljaju prve poteškoće s pamćenjem neki dijelovi mozga pogođenih osoba već imaju 50%-tna oštećenja, piše stručni časopis Archives of Neurology.

Znanstvenici vjeruju da će njihov rad omogućiti ranije otkrivanje i uspješnije tretiranje osoba s Alzheimerovom bolešću.

Procjenjuje se kako od Alzheimerove bolesti u svijetu pati 26 milijuna ljudi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.