Treća dob

Tjelovježba u očuvanju kognitivnih sposobnosti

Objavljeno 18.01.2010.

Reuters

Redovita aerobna tjelovježba otklanja poteškoće sa zaključivanjem i pamćenjem koji prate odmaklu životnu dob, objavili su američki znanstvenici u časopisu Archives of Neurology.
Tjelovježba u očuvanju kognitivnih sposobnosti
 

Pokazalo se kako tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta, primjerice hodanje, plivanje ili joga, može smanjiti rizik za pojavu poteškoća s kognitivnim funkcijama, posebice pamćenjem.

Ovakve su poteškoće inače povezane sa znatno većim izgledima za razvoj Alzheimerove bolesti, napominju znanstvenici s University of Washington u Seattleu.

Po njihovim riječima, redovita tjelesna aktivnost je znatno više pogodovala ženama.

Kod žena je također zabilježeno znatno poboljšanje osjetljivosti na inzulin, hormon koji ima važnu ulogu u osiguravanju energije za funkcioniranje mozga.


 

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.