Treća dob

Još jedan gen povezan s Alzheimerovom bolešću

Objavljeno 15.04.2010.

Yahoo

Osobe s uobičajenom inačicom gena povezanim s bolestima srca imaju gotovo dvostruko veći rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, objavili su američki znanstvenici.
Još jedan gen povezan s Alzheimerovom bolešću
 

Gen po imenu MTHFD1L pomaže u kontroli razine aminokiseline homocisteina u krvi, objašnjavaju istraživači s University of Miami.

Po njihovim riječima, homocistein je povezan s funkcijom krvnih žila, te tako indirektno utječe na rizik za Alzheimerovu bolest.

Procjenjuje se kako od Alzheimerove bolesti u svijetu pati 26 milijuna ljudi, te da će se ova brojka do 2050. godine povećati na 100 milijuna.

Znanstvenici vjeruju kako će nalazi prikupljeni od 2269 osoba s Alzheimerovom bolešću omogućiti razvoj testova namijenjenih ranijem otkrivanju oboljelih.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.