Treća dob

Novi geni povezani s Alzheimerovom bolešću

Objavljeno 13.05.2010.

Yahoo

Američki znanstvenici s Boston University su identificirali još dva gena povezana s Alzheimerovom bolešću koji bi mogli postati metom novih terapija.
Novi geni povezani s Alzheimerovom bolešću
 

Prema postojećim procjenama, svaka peta osoba starija od 65 godina obolijeva od Alzheimerove bolesti.

Istraživači dodaju kako novootkriveni geni ne dovode do Alzheimerove bolesti samostalno, nego u interakciji s ostalim genima i čimbenicima iz okoliša, piše Journal of the American Medical Association.

Njihovi se rezultati temelje na analizi genoma 3006 ispitanika s Alzheimerovom bolešću i 14642 zdrave osobe.

Ključni geni su identificirani na kromosomima 2 i 19, što je znanstvenicima omogućilo bolji uvid u biološke procese uključene u razvoj ovog oblika demencije.

Po njihovim riječima, sada rastu izgledi za usporavanje napredovanja bolesti, njezinu prevenciju, pa čak i uspješno liječenje.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.