Tjelovježba

Tjelesnom aktivnošću protiv genetskih predispozicija za pretilost

Objavljeno 02.09.2010.

Yahoo

Novo istraživanje provedeno u Engleskoj sugerira kako tjelesno aktivne osobe mogu za 40% smanjiti utjecaj genetske predodređenosti za pretilost.
Tjelesnom aktivnošću protiv genetskih predispozicija za pretilost
 

U studiji je sudjelovalo 20430 ispitanika od kojih je većina imala 10 do 13 genetskih varijanti ranije povezanih s većim izgledima za pretilost.

Neki su sudionici imali i više od 17 ovih genetskih inačica, napominju istraživači iz Medical Research Councila u Cambridgeu.

U prosjeku je svaka dodatna praćena genetska varijanta bila povezana s povećanjem indeksa tjelesne mase kod dotičnog ispitanika, no njihov je učinak bio znatno izraženiji kod osoba koje su bile tjelesno manje aktivne.

Prema podacima koje je objavio časopis PLoS Medicine, često prakticiranje tjelesnih aktivnosti je unatoč genetskim predispozicijama za pretilost ipak dovodilo do prosječno 36% manjeg povećanja tjelesne mase.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.