Tjelovježba

Tjelovježba smanjuje rizik za rak endometrija

Objavljeno 30.09.2010.

Yahoo

Žene koje redovito vježbaju imaju u prosjeku 30% manje izglede za obolijevanje od raka endometrija, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD na National Cancer Institute.
Tjelovježba smanjuje rizik za rak endometrija
 

Američki znanstvenici su proučili nalaze 14 ranije provedenih studija, a svoje su rezultate objavili u British Journal of Cancer.

Već su brojna ranija istraživanja pokazala da tjelovježba dovodi do smanjenja izgleda za razvoj karcinoma dojke, debelog crijeva, jednjaka i bubrega.

Znanstvenici dodaju kako je to barem dijelom moguće objasniti utjecajem koje masno tkivo u organizmu može imati na razinu nekih hormona povezanih s razvojem tumora.

U novoj studiji je utvrđeno kako je za smanjenje rizika obolijevanja od raka endometrija dovoljno 20 minuta vježbanja najmanje 5 dana tjedno.

Procjenjuje se kako u industrijski razvijenim zemljama od raka endometrija obolijeva 1 od 40 žena.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.