Tjelovježba

Ekstremna tjelovježba šteti zdravlju srca

Objavljeno 06.06.2012.

TIME

Novi rezultati objavljeni u stručnom časopisu Mayo Clinic Proceedings ukazuju na rizike koji prate ekstremno dugu i napornu tjelovježbu.
Ekstremna tjelovježba šteti zdravlju srca
 

Američki znanstvenici iz St. Luke's Hospital u Kansas Cityju su utvrdili kako je za organizam najzdravija umjerena tjelovježba, te da prakticiranje aktivnosti poput triatlona ili trčanja maratona može dovesti do strukturalnih oštećenja srca i velikih krvnih žila.

Njihovi su podaci potvrdili kako je redovita umjerena tjelovježba povezana s produženjem životnog vijeka za prosječno 7 godina.

Ipak, kod osoba koje su se bavile iznimno napornim aktivnostima je došlo do povećanja prisutnosti enzima troponina koji se inače izlučuje kada je srčani mišić izložen velikim naporima.

Oštećenja prouzročena povećanom prisutnošću troponina se ne događaju preko noći, no s vremenom dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva na srcu te povećanja rizika za aritmije, pojašnjavaju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.