Ostalo

Zdravstvena ispravnost vode u Hrvatskoj

Objavljeno 09.06.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Javna vodoopskrba je u Republici Hrvatskoj najsigurniji način vodoopskrbe, pokazuje Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj u 2016. godini.
Zdravstvena ispravnost vode u Hrvatskoj
 

U Republici Hrvatskoj se razlikuje javna, lokalna i individualna vodoopskrba.

Javnu vodoopskrbu obavljaju pravne osobe koje su registrirane za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe (javni isporučitelji vodnih usluga).

Lokalna vodoopskrba podrazumijeva lokalne vodovode koji su građeni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća iz sredstava lokalnih zajednica i koji su u trenutku građenja imali sve valjane i potrebne dozvole.

Mnogi su takvi vodovodi kasnije uključeni u sustav javne vodoopskrbe.

Međutim, mnogi su opstali do danas, a međuvremenu nisu stekli uvjete potrebne za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe te o njima uglavnom skrbe grupe građana ili mjesne zajednice.

Individualna vodoopskrba podrazumijeva upotrebu individualnih zdenaca, cisterni, gusterni i sl.

Prema procjenama je u Hrvatskoj na javnu vodoopskrbu priključeno približno 87% stanovništva, a na lokalnu vodoopskrbu približno 1,6%.

U cilju zaštite ljudskog zdravlja provodi se nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode za ljudsku potrošnju u javnoj distribucijskoj mreži na nekoliko razina i to u okviru:
i) samokontrole koju provode javni isporučitelji vodnih usluga;
ii) državnog monitoringa koji koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a provode županijski zavodi za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, iii) službenih kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju koje provode sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva.

Monitoringom vode za ljudsku potrošnju je u javnoj distribucijskoj mreži u Republici Hrvatskoj 2016. godine uzorkovano 5721 uzorak redovnog i 550 uzoraka revizijskog monitoringa.
Ukupni broj neispravnih uzoraka vode zbog jednog ili više pokazatelja iznosio je 227 odnosno 3,6%, pri čemu je 120 uzoraka bilo kemijski (1,9%), a 122 mikrobiološki neispravno (1,9% ).

Lokalni su vodovodi s javnozdravstvenog aspekta najveći rizik, jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije.

Od 748 uzoraka uzorkovanih u lokalnim vodovodima 2016. godine ih je 421 bilo zdravstveno neispravno (56,3%), a najčešći razlog neispravnosti bilo je mikrobiološko onečišćenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(7)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.