Tjelovježba

Dobra forma smanjuje rizik za moždani udar

Objavljeno 02.01.2019.

Reuters

Osobama koje postižu bolje rezultate na kardiorespiratornim testiranjima prijeti manji rizik za moždani udar, utvrđeno je u istraživanju norveških znanstvenika.
Dobra forma smanjuje rizik za moždani udar
 

Prateći oko 2000 muškaraca srednje životne dobi u razdoblju od 24 godine, istraživači su izračunali kako ispitanici u najlošijoj tjelesnoj formi imaju prosječno dvostruko veći rizik za moždani udar.

Slično povećanje rizika je uočeno i kod sudionika istraživanja koji su samo na početku promatranog razdoblja bili u dobroj tjelesnoj formi, pišu znanstvenici sa sveučilišta u Oslu u stručnom časopisu Stroke.

Prosječna dob za prvi moždani udar je kod ispitanika u najlošijoj tjelesnoj formi bila 73 godine, a kod onih koji su s vremenom postizali bolje rezultate na testiranjima kardiorespiratornih sposobnosti 77 godina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.