Treća dob

Veza stresa i demencije

Objavljeno 21.01.2019.

Medical News Today

Istraživanje danskih znanstvenika sa sveučilišta u Kopenhagenu je povezalo izloženost stresu s povećanjem rizika za demenciju.
Veza stresa i demencije
 

Nalazi koje je objavio Journal of Alzheimer's Disease su prikupljeni od oko 7000 ispitanika praćenih od 1991. godine.

Prosječna dob sudionika istraživanja je na početku promatranog razdoblja bila oko 60 godina.

Pokazalo se kako je prisutnost svakog simptoma izloženosti stresu povezana s dodatnim povećanjem prosječnog rizika za demenciju za 2%.

Ispitanici kod kojih je zabilježena prisutnost 5-9 simptoma izloženosti stresu su imali prosječno 25% veći rizik za demenciju.

Rizik za demenciju je kod ispitanika s 10-17 simptoma izloženosti stresu bio 40% veći nego kod osoba koje nisu imale simptoma izloženosti stresu.

Istraživači vjeruju kako je ovakve podatke moguće objasniti djelovanjem hormona stresa kortizola te posljedicama stresa na kardiovaskularni sustav.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.