Tjelovježba

Sklekovi kao pokazatelj zdravlja srca

Objavljeno 18.02.2019.

USA Today

Broj sklekova koje muškarac može napraviti predstavlja dobar pokazatelj njegovog rizika za bolesti srca, objavili su istraživači s Harvarda.
Sklekovi kao pokazatelj zdravlja srca
 

Rezultati koje je objavio znanstveni časopis JAMA Network Open su prikupljeni 10-godišnjim praćenjem skupine od 1104 vatrogasca.

Sudionici istraživanja su na početku promatranog razdoblja bili prosječne dobi oko 40 godina s prosječnim indeksom tjelesne mase od 28,7 bodova.

Pokazalo se kako je test tjelesne forme dobar indikator rizika za pojavu bolesti srca - ispitanici koji su mogli napraviti najmanje 40 sklekova tijekom testiranja su imali prosječno 96% manji rizik za bolesti srca od kolega koji su mogli napraviti manje od 10 sklekova.

Istraživači dodaju kako je broj napravljenih sklekova bio bolji pokazatelj zdravlja srca od testova utemeljenih na trčanju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.