Ostalo

Više osoba s debljinom u ruralnim područjima

Objavljeno 11.05.2019.

Nature

U istraživanju koje je proveo Imperial College iz Londona, a koje je objavljeno u časopisu Nature, obrađeni su podaci o tjelesnoj visini i masi više od 112 milijuna odraslih osoba iz urbanih i ruralnih područja 200 zemalja između 1985. i 2017. godine.
Više osoba s debljinom u ruralnim područjima
 

Ova studija, u koju je uključena mreža od preko 1000 stručnjaka diljem svijeta, uključujući i doc. dr. sc. Sanju Musić Milanović, djelatnicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokazala je kako je na globalnoj razini, u razdoblju od 1985. to 2017. godine zabilježen prosječni porast indeksa tjelesne mase (ITM) od 2,0 kg/m2 u žena i 2,2 kg/m2 u muškaraca, odnosno svaka osoba ima 5-6 kg tjelesne mase više.

Više od polovice globalnog porasta u debljini u ovom razdoblju od 33 godine može se pripisati porastu ITM-a u ruralnim područjima.

U nekim zemljama niskog i srednjeg dohotka, ruralna područja pridonosila su 80% od ukupnog porasta ITM-a u ovom razdoblju.

Istraživački tim utvrdio je da je od 1985. prosječni ITM u ruralnim područjima porastao za 2,1 kg/m2 i u žena i u muškaraca.

S druge strane, u gradovima zabilježen je porast ITM-a od 1,3 kg/m2 u žena i 1,6 kg/m2 u muškaraca.

Zabilježen trend ukazuje na zapanjujuće razlike u geografskoj rasprostranjenosti ITM-a u posljednja tri desetljeća.

U 1985. godini, žene i muškarci koji su živjeli u gradovima u preko tri četvrtine zemalja imali su viši ITM od onih koji su živjeli u ruralnim područjima.

S vremenom, razlika u ruralnom i urbanom ITM-u u velikom broju zemalja se smanjila ili čak promijenila smjer.

Ova skupina znanstvenika pronašla je i razlike između zemalja s visokim, srednjim i niskim dohotkom.

U skupini zemalja s visokim dohotkom, studija ukazuje na porast ITM-a u ruralnim područjima od 1985. godine, posebno u žena.

Stručnjaci smatraju da razlog tome može biti povezan s nedostacima života izvan gradova: niži dohodak i razina obrazovanja, ograničena dostupnost i više cijene pravilnih prehrambenih namirnica i manje sportskih i rekreacijskih ustanova.

"U Hrvatskoj je vjerojatnost za debljinu u ruralnoj sredini u usporedbi s urbanom veća za 44% u muškaraca, a u žena za 40%", ističe doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.