Tjelovježba

Koje su granice ljudske izdržljivosti?

Objavljeno 16.06.2019.

Live Science 

Rezultati objavljeni u časopisu Science Advances sugeriraju kako tijelo ima granicu izdržljivosti koja je slična za većinu ljudi.
Koje su granice ljudske izdržljivosti?
 

Američki znanstvenici s Duke University su izračunali kako se ovaj limit na duži rok najčešće kreće oko 4000 dnevno potrošenih kalorija, odnosno oko 2,5 puta više nego što organizam dnevno potroši za osnovne fiziološke potrebe poput disanja ili održavanja tjelesne temperature.

Za potrebe istraživanja su analizirani podaci prikupljani tijekom ekstremnih sportskih događaja poput ultramaratonskih utrka ili biciklističke utrke Tour de France.

Pokazalo se i kako proporcionalno s produženjem trajanja ovakvih natjecanja pada i kalorijska potrošnja.

To je moguće objasniti ograničenjima probavnog sustava i količinom kalorija koju organizam može apsorbirati svakog dana.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.