Tjelovježba

Tjelovježbom protiv posljedica kemoterapije

Objavljeno 18.10.2019.

HealthDay

European Journal of Preventive Cardiology je objavio istraživanje po kojem individualizirani program tjelovježbe može poništiti neke od posljedica koje kemoterapija ima na zdravlje srca.
Tjelovježbom protiv posljedica kemoterapije
 

Poteškoće sa zdravljem srca su česta nuspojava kemoterapije jer ova metoda liječenja povećava rizik za promjene glede funkcije i strukture srca.

Rezultat je ubrzavanje razvoja bolesti srca, posebno kod pacijenata s čimbenicima rizika poput povišenog krvnog tlaka.

Prema novom istraživanju talijanskih znanstvenika sa sveučilišta u Sieni, s programom tjelovježbe je najbolje započeti što je prije moguće nakon dijagnoze raka, čak i prije početka liječenja.

Istraživači naglašavaju kako je pri kreiranju individualiziranog programa tjelovježbe potrebno konzultirati onkologe, kardiologe, fizioterapeute, nutricioniste i psihologe.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.