Treća dob

Javnozdravstvena akcija „Otkrij rano“

Objavljeno 20.11.2019.

Zaklada Hrvatska kuća disanja

Javnozdravstvenom akcijom „Otkrij rano“ Zaklada Hrvatska kuća disanja obilježava Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća KOPB-a. U Zagrebu, 20. studenog, na Cvjetnom trgu svi zainteresirani građani mogu obaviti besplatni pregled funkcije pluća, spirometriju.
Javnozdravstvena akcija „Otkrij rano“

Važnost preventivnih pregleda

Zaklada Hrvatska kuća disanja povodom obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća KOPB-a, organizira javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“ na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu.

Cilj akcije „Otkrij rano“ je podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda kojima se na vrijeme može otkriti i pravovaljano djelovati na kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB), treći najčešći uzročnik smrti u svijetu. Tako će na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu od 10 do 14 sati zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Specijalne bolnice za plućne bolesti i Poliklinike za bolesti dišnog sustava svim zainteresiranim građanima napraviti besplatan test ispitivanja plućne funkcije – spirometriju uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku (CO).

Samoj javnozdravstvenoj akciji između 10 i 14 sati nazočit će i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić koji će kao i prethodnih godina podržati ovaj hvalevrijedan događaj u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća čiji je suosnivač Grad Zagreb, suorganizator Gradski ured za zdravstvo, dok ju među ostalim podupiru Gradska ljekarna Zagreb i PLIVA HRVATSKA d.o.o., članica Teva grupe.

Broj oboljelih u Hrvatskoj

Od kronične opstruktivne bolesti pluća – KOPB-a u Hrvatskoj trenutno boluje 400.000 ljudi, dok ova bolest svake godine u Europi usmrti čak 300.000 ljudi. Većina oboljelih su pušači što je i glavni čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Kako prestati pušiti i smanjiti rizik KOPB-a svi zainteresirani građani moći će saznati prijavom u Školu nepušenja u kojoj se čak 30% polaznika uz stručnu pomoć, motivaciju i savjete zauvijek oslobodi ovisnosti o duhanskom dimu. Svim prisutnim i zainteresiranim građanima omogućeno će biti i savjetovanje s ciljem edukacije i stručnog usmjeravanja građana i pacijenata budući da ova bolest ne pogađa samo pušače, a jednostavno se dijagnosticira pretragom spirometrija koju će svi građani u Zagrebu u srijedu moći obaviti besplatno i bez naručivanja.

Što je kronična opstruktivna plućna bolest - KOPB

KOPB je kronična bolest pluća koju karakterizira smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve. Istraživanja pokazuju kako trenutno u svijetu od KOPB-a boluje 600 milijuna ljudi, dvostruko više od bolesnika sa šećernom bolesti. Pušenje je najčešći uzrok bolesti, a čak 95% oboljelih su pušači. Ostali uzročnici bolesti su respiratorne infekcije, onečišćeni okoliš, ali i genetsko nasljeđe.

Zaklada Hrvatska kuća disanja

Javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“ organizira Zaklada “Hrvatska kuća disanja” u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom gradonačelnika te suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo s ciljem informiranja i educiranja građana o problemima i aspektima bolesti dišnog sustava, kao i podizanja svijesti o trećem najčešćem uzroku smrti u svijetu, KOPB-u.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.