Treća dob

Nove preporuke za starije osobe i kronične bolesnike

Objavljeno 25.04.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite od koronavirusa pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.
Nove preporuke za starije osobe i kronične bolesnike
 

Preporučuje se da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.

U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku.

U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Potrebno je često prati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-ak sekundi ili ih protrljati sredstvima koja sadrže 70% alkohola, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Higijenu zraka je potrebno čuvati na način da se kašlje ili kiše u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom baci papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa.

Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom.

Savjeti psihologa i psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.