Treća dob

Genetska podloga Alzheimerove bolesti i koronavirus

Objavljeno 28.05.2020.

HealthDay

Osobe s mutacijom gena poznatom po povećanju rizika za Alzheimerovu bolest također imaju veći rizik za teže oblike infekcije prouzročene koronavirusom.
Genetska podloga Alzheimerove bolesti i koronavirus
 

Genetska inačica APOE e4e4 je povezana s 14 puta većim rizikom za Alzheimerovu bolest, a poznata je i po povećanju rizika za bolesti srca.

Novi nalazi britanskih znanstvenika s University of Exeter i njihovih američkih kolega s University of Connecticut su prikupljeni na uzorku od 382000 osoba europskog podrijetla.

Ključna genetska varijanta je bila prisutna kod 2,4% sudionika istraživanja, ali i kod 5,1% osoba oboljelih od koronavirusa.

Rezultate nove studije je objavio Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.