Ostalo

Uporaba sredstava ovisnosti u Hrvatskoj

Objavljeno 10.03.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, proveo je treće u nizu istraživanje uporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske.
Uporaba sredstava ovisnosti u Hrvatskoj
 

Raširenost i uporaba sredstava ovisnosti jedan od epidemioloških indikatora koji je razvio Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), a prihvatile su ga članice Europske unije. Referentni okvir za provedbu istraživanja bile su upute i metodološke smjernice koje su osmislili stručnjaci iz EMCDDA-e kako bi se omogućila usporedivost prikupljenih podataka s podacima iz drugih europskih zemalja. Prvo je istraživanje uporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji RH proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar 2011. godine, a drugo 2015. godine.

U vrijeme istraživanja duhan je pušilo 38,4% odraslih, a muškarci su pušili češće od žena (41,2% muškaraca i 35,7% žena). Najviše pušača bilo je u dobnoj skupini između 25 i 34 godine (43,6%).

U godini koja je prethodila istraživanju neko alkoholno piće konzumiralo je 83,3% odraslih, a muškarci su pili alkohol češće nego žene (87,5% muškaraca i 79% žena). U svim dobnim skupinama, prevalencija konzumacije alkohola bila je iznad 70%.

Sedative ili trankvilizatore u godini koja je prethodila istraživanju uzimalo je 20,1% odraslih; češće žene (23,7%) nego muškarci (16,6%). Najviše su ih uzimali sudionici iz najstarije dobne skupine (između 55 i 64 godine) - 30,9%.

Neku ilegalnu drogu barem jednom u godini koja je prethodila istraživanju uzelo je 11,2% odraslih, pri čemu je najčešće korištena ilegalna droga bila kanabis. U godini koja je prethodila istraživanju kanabis je uzimalo 10,2% odraslih i 20,3% mlađih odraslih, a češće su ga uzimali muškarci nego žene (14,2% muškaraca i 6,2% žena). Kanabis je u posljednjih godinu dana uzimala gotovo svaka četvrta osoba u dobi između 15 i 24 godine (23,4%). Prevalencija kanabisa u posljednjih godinu dana bila je viša u velikim gradovima (17,8%) nego u malim i srednje velikim gradovima (11,6%) i u ruralnim naseljima (5,4%).

Prevalencije uzimanja ilegalnih droga osim kanabisa (amfetamina, ecstasyja, kokaina, LSD-a i heroina) u godini koja je prethodila istraživanju bile su ispod 2% kod odraslih i ispod 4% kod mlađih odraslih. Najčešće uzimana ilegalna droga osim kanabisa bio je kokain, koji je uzimalo 1,9% odraslih i 3,9% mlađih odraslih te amfetamini koje je uzimalo 1,8% odraslih te 3,5% mlađih odraslih.

U godini koja je prethodila istraživanju 0,6% odraslih i 1% mlađih odraslih konzumiralo je neku "novu drogu". Najveća prevalencija uzimanja bilo koje "nove droge" u posljednjih godinu dana (1,2%) utvrđena je kod najmlađe dobne skupine (između 15 i 24 godine), a muškarci su "nove droge" uzimali češće nego žene (0,8% muškaraca naspram 0,3% žena).

Između 2011. i 2019. godine među odraslima (u dobi između 15 i 64 godine) utvrđen je uzlazni trend pušenja, konzumacije alkohola, upotrebe sedativa i trankvilizatora te upotreba bilo koje ilegalne droge kao i kanabisa, ecstasyja, amfetamina i kokaina.

Broj odraslih koji su konzumirali neku ilegalnu drogu se između 2011. i 2019. godine udvostručio.

I među mlađim odraslima (u dobi između 15 i 34 godine) između 2011. i 2019. godine došlo je do porasta pušenja, konzumacije alkohola, uporabe sedativa i trankvilizatora, uporabe bilo koje ilegalne droge kao i kanabisa, ecstasyja, amfetamina i kokaina. Nije utvrđena značajna razlika između 2011. i 2019. godine u prevalenciji uzimanja LSD-a i heroina.

Najčešće korištena ilegalna droga bio je kanabis, čija je uporaba 2019. godine bila dvostruko veća i među odraslima i među mlađim odraslima u odnosu na 2011. godinu.

Relativno najveći porast i među odraslima i među mladima utvrđen je za uporabu kokaina i ecstasyja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
3.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.