Tjelovježba

Tjelesno aktivne osobe se bolje nose s koronavirusom

Objavljeno 15.04.2021.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako osobe koje su bile tjelesno aktivnije prije infekcije koronavirusom imaju manji rizik za hospitalizaciju.
Tjelesno aktivne osobe se bolje nose s koronavirusom
 

Uz to, kod tjelesno aktivnijih osoba je nakon infekcije koronavirusom zabilježen manji rizik za nužnost liječenja na odjelima intenzivne skrbi i smrt.

Smanjenje rizika je uočeno već i kod umjereno tjelesno aktivnih osoba, objavili su istraživači iz Kaiser Permanente Fontana Medical Center.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od oko 48000 pacijenata prosječne dobi 47 godina kojima je COVID-19 dijagnosticiran između siječnja i listopada prošle godine.

Tjelesna aktivnost sudionika istraživanja je praćena od 2018. godine.

Utvrđeno je kako su tjelesno najmanje aktivne osobe imale prosječno dvostruko veći rizik za hospitalizaciju, 1,7 puta veći rizik za liječenje na odjelu intenzivne skrbi te gotovo 2,5 puta veći rizik za smrt.

British Journal of Sports Medicine piše kako je tjelesna neaktivnost kao čimbenik rizika treća po važnosti, nakon starije životne dobi i povijesti transplantacije organa.

Stručnjaci preporučuju najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta pet dana tjedno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.