Treća dob

Nove usluge za osobe s demencijom u Zagrebu

Objavljeno 12.05.2021.

Grad Zagreb

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan je predstavljen EU projekt "Svi za pamćenje" putem kojeg će za osobe demencijom i njihove obitelji biti uvedene dvije nove socijalne usluge na području Grada Zagreba.
Nove usluge za osobe s demencijom u Zagrebu
 

Riječ je o uspostavi popodnevnog boravka svakog radnog dana od 16 do 20 sati i subotom od 7 do 15 sati, te usluge prijevoza u boravak i mobilnog tima prema potrebi korisnika.

Kroz projekt će biti odgovoreno na dio potreba oboljelih i njihovih članova obitelji.

Osim poboljšanja kvalitete života, očekuje se i smanjenje troškova hospitalizacije te smanjenje opterećenja zdravstvenog sustava.

Uz to, kroz projekt će biti educirano 70 stručnjaka i 500 neformalnih njegovatelja.

U Hrvatskoj se za oko 86000 osoba s demencijom brine više od 200000 osoba, najčešće članova obitelji.

Procjena je da je u Gradu Zagrebu oko 17000 osoba s demencijom.

Dnevni boravak nalazi se u izdvojenom namjenskom objektu Psihijatrijske bolnice "Sveti Ivan" s vrtom i zasebnim prilazom za vozila.

Prostor je prilagođen za boravak oboljelih od demencija i adaptiran sredstvima u okviru projekta.

Bit će obuhvaćeno ukupno 300 oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, a dnevni boravak s radom započinje 17. svibnja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.