Treća dob

Očekuje se povećanje broja dementnih osoba

Objavljeno 06.09.2021.

Reuters

Trenutno više od 55 milijuna ljudi širom svijeta živi s demencijom, a zbog demencije se troši 1300 milijardi dolara godišnje, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Očekuje se povećanje broja dementnih osoba
 

Zbog starenja stanovništva očekuje se da će broj dementnih porasti na 78 milijuna do 2030. i na 139 milijuna do 2050. godine.

WHO upozorava kako samo četiri zemlje imaju nacionalne programe za podršku oboljelima od demencije i njihovim obiteljima.

Preko 60% dementnih osoba živi u zemljama niskog ili srednjeg dohotka.

Ministri zdravstva postigli su 2015. dogovor o globalnom akcijskom planu, koji uključuje ranu dijagnozu i brigu za osobe s demencijom, ali ne uspijevaju postići ciljeve postavljene do 2025. godine.

Demencija utječe na pamćenje, orijentaciju, sposobnost učenja, jezik, prosuđivanje i sposobnost obavljanja svakodnevnih obveza.

Može pogoditi i osobe mlađe od 60 godina, pa na ranu pojavu demencije otpada oko 10% svih slučajeva.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.