Treća dob

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21.9.

Objavljeno 21.09.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj s demencijom živi više od 100000 ljudi, među kojima oko 70% ima Alzheimerovu bolest.
Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21.9.
 

Ako se pribroje članovi obitelji i njegovatelji oboljelih s posljedicama demencije se bori oko 350000 ljudi.

Obzirom na nedostatak nacionalne strategije borbe protiv demencije, obitelji oboljelih su često prepuštene same sebi, posebno u post-dijagnostičkoj podršci koja uključuje intenzivnu pomoć različitih stručnjaka oboljelima u njihovim domovima, ali i u tzv. dnevnim boravcima ili adekvatnim domovima za starije.

Alzeimerova bolest najčešći je uzrok demencije, a u budućnosti se očekuje porast oboljelih s obzirom na produljenje života i veći udio starije populacije u društvu.

Postojeći lijekovi, tzv. antidementivi, ne mogu izliječiti demenciju nego tek usporiti tijek bolesti i odgoditi pojavu težih faza.

Osim što koriste oboljelima, lijekovi posredno pomažu i njegovateljima, jer osobe s demencijom ostaju duže samostalne.

Osim antidementiva oboljelima se daju i drugi lijekovi, ovisno o kliničkoj slici i simptomima (protiv nesanice, nemira, halucinacija, za raspoloženje).

Važne su i nefarmakološke metode (kognitivni trening, okupaciona terapija, art terapija, terapija plesom i dr), pa bi podrška oboljelima i njihovim obiteljima trebala biti multiprofesionalna i uključivati i socijalni sektor.

U svijetu s demencijom živi 55 milijuna ljudi, pa ju je Svjetska zdravstvena organizacija 2012. proglasila javnozdravstvenim prioritetom i preporučila zemljama članicama osmišljavanje nacionalne strategije, odnosno akcijski plan borbe protiv demencije.

To je do sada učinilo više od 40 zemalja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.