Treća dob

Međunarodni dan starijih osoba u petak

Objavljeno 01.10.2021.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Proglašenje Međunarodnog dana starijih osoba datira od 14. prosinca 1990. temeljem odluke i Rezolucije Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda donesene 14. prosinca 1990. godine.
Međunarodni dan starijih osoba u petak
 

Međunarodni dan starijih osoba ove godine obilježava tema "Digitalna jednakost u svakoj životnoj dobi".

Tehnološki napredak koji karakteriziraju brze digitalne inovacije utječe na sve društvene sustave, način na koji živimo i radimo te međusobnu komunikaciju. Takve mogućnosti napretka nisu svima jednako dostupne. Izvješća upućuju da digitalnu nejednakost u većoj mjeri doživljaju žene i osobe starije dobi u odnosu na druge skupine u društvu. Pandemija COVID-19 potaknula je ubrzanu digitalizaciju i usmjerila pozornost na nejednakosti u korištenju digitalnih tehnologija. Brojni su izazovi za konkretno djelovanje i preporuke kako bi se digitalne tehnologije primjenjivale na najbolji način te umanjili njihovi rizici pri korištenju (na primjer kibernetički kriminal i dezinformacije).

Glavni ciljevi u tom smislu su:

Posvetiti se digitalnoj dostupnosti, povezanosti, dizajniranju, pristupačnosti, izgradnji kapaciteta, infrastrukturi i inovacijama u područjima javnog i privatnog interesa.

Osvijestiti važnost digitalne uključenosti starijih osoba, prevladavajući stereotipe, predrasude i diskriminaciju povezanu s digitalizacijom, a uzimajući u obzir sociokulturne norme i pravo na autonomiju.

Staviti naglasak na politike za korištenje digitalnih tehnologija u svrhu potpunog postizanja ciljeva održivog razvoja.

Istražiti ulogu politika i pravnih okvira za osiguravanje privatnosti i sigurnosti starijih osoba u digitalnom svijetu.

Promicati međusektorski pristup ljudskim pravima usmjerenim na pojedinca za stvaranje društva za sve generacije, a pri tom respektirajući postojeće/nepostojeće pravne instrumente u području digitalizacije.

Digitalna tehnologija je nedvojbeno značajna za populaciju starije životne dobi u rasponu od uređaja za praćenje određenih pokazatelja zdravstvenog stanja, pomoćnih uređaja prilagođenih njihovoj funkcionalnoj sposobnosti (Smart Housing for Elderly People) do digitalne komunikacije u nastojanjima za smanjenje usamljenosti starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba obilježit će se 1. listopada 2021. u okviru Svečane 216. gerontološke tribine pod nazivom "Moderne tehnologije za svaku dob" u organizaciji Službe za javnozdravstvenu gerontologiju i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba Zavoda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.