Ostalo

Prvi rezultati COVID-19-projekta HZJZ i KBC Zagreb

Objavljeno 12.10.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Tijekom pandemije COVID-19-virusa stariji su bolesnici s pridruženim komorbiditetima, kao što su arterijska hipertenzija i dijabetes, učestalije imali težu kliničku sliku uz povišenu stopu smrtnosti u odnosu na opću populaciju.
Prvi rezultati COVID-19-projekta HZJZ i KBC Zagreb
 

Iako se očekivalo da bi stopa smrtnosti u bolesnika na kroničnom programu hemodijalize s obzirom na uremiju i pridružene komorbiditete trebala biti znatno viša, a što je u nekim zapadnim zemljama i opisano (u Španjolskoj do 25%), u Hrvatskoj je vrlo mali broj bolesnika na dijalizi razvijao tešku kliničku sliku te smrtnost nije bila visoka.

Vrlo visoki udio bolesnika na dijalizi imao je asimptomatsku infekciju (do 40%) što je dodatno otežavalo detekciju pozitivnih, a istodobno i olakšavalo širenje virusa.

Kao jedan od razloga nižeg postotka umrlih je vjerojatno i pravilnije bilježenje uzroka smrti od COVID-19, pri čemu se bolovanje od terminalnih bolesti češće bilježilo uzrokom smrti, a ne i pridružena infekcija COVID-19 koja nije dovodila do pogoršanja osnovnih tegoba.

Istraživanja na procijepljenim dijaliznim bolesnicima, provedena s podacima prikupljenim do 01.07.2021., pokazala su rapidniji pad protutijela na COVID-19 u odnosu na procijepljenu opću populaciju, no istovremeno su opisana protutijela koja su nakon cijepljenja bila prisutna i do 7 mjeseci.

Točan mehanizam odstupanja serologije nakon cijepljenja u dijaliziranih bolesnika u odnosu na opću populaciju nije poznat.

Jedan od mogućih razloga je hipoimuni odgovor dijaliziranih bolesnika na infekciju COVID-19.

Zanimljivo, dosad su opisivane teže kliničke slike i lošiji ishodi u dijaliziranih bolesnika zaraženih virusom gripe, no patofiziologija oštećenja ciljnih stanica organa u virusu gripe i virusu COVID-19 nisu isti.

Imunosuprimiranost bolesnika na dijalizi kao posljedica uremije i pojedinih lijekova (imunosupresivi, kortikosteroidi) zasigurno je pridonijela nižoj stopi teško bolesnih i posljedično nižoj smrtnosti od očekivane.

S obzirom na navedeno, u 3. mjesecu 2021. godine započeto je istraživanje u organizaciji HZJZ (Službe za mikrobiologiju i Službe za javno zdravstvo) i KBC Zagreb, (Klinike za unutarnje bolesti, Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju) te su uključeni centri za dijalizu KBC Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice i KB Dubrava.

Cilj ovog prospektivnog multicentričnog istraživanja bio je odrediti stupanj serološkog odgovora na cjepivo protiv COVID-19-virusa u populaciji dijaliziranih bolesnika, usporediti vrijednosti u odnosu na procijepljenu opću populaciju te odrediti moguće razlike u titru protutijela između procijepljenih i neprocijepljenih dijaliznih bolesnika, kao i u podskupinama bolesnika koji su preboljeli i bolesnika koji nisu preboljeli infekciju COVID-19.

Prikupljani su osnovni demografski podaci o svim bolesnicima na dijalizi, podaci o dijalizi te se u svih bolesnika određivalo slijedeće:

serologija na COVID-19 – IgG i IgM;
puna krv - mutacija ACE-gena;
puna krv - aktivacija i granuliranost neutrofila, monocita i limfocita kao parametar odgovora na ranije preboljeli COVID-19 i cijepljenje;
kompletna krvna slika;
kompletna biokemija;
podaci o komorbiditetima i lijekovima.

U kontrolnoj skupini bili su uključeni medicinski djelatnici svih triju odjela dijalize (medicinske sestre i tehničari te liječnici) od kojih je većina procijepljena, a dio njih je prebolio infekciju.

Uključivanjem dijaliznih centara KBC Sestre Milosrdnice, KB Dubrava i KBC Zagreb obuhvaćena je većina dijalizne populacije grada Zagreba i nesumnjivo dobivena puno jasnija slika ne samo stupnja serološkog odgovora, već i potrebu za eventualnom trećom dozom cjepiva u toj specifičnoj populaciji.

Rezultati istraživanja su pružili potvrdu hipoteze da je naša dijalizna populacija imunosuprimirana uremijom te nema odgovor na cjepivo kao kod opće populacije.

Istodobno i na njihovu sreću, to je i vjerojatni razlog zašto nisu u velikoj većini razvijali tešku kliničku sliku kada su bili pozitivni na COVID-19.

Analizirani su serološki nalazi u ukupno 224 dijalizirana bolesnika iz triju dijaliznih centara od kojih je 180 bilo procijepljeno, 32 bolesnika su preboljela infekciju COVID-19, a 12 bolesnika bilo je necijepljeno.

U kontrolnoj skupini bila su 123 ispitanika od kojih je 110 procijepljeno, 9 ih je preboljelo infekciju COVID-19, a 4 ispitanika bilo je necijepljeno.

Od 180 cijepljenih dijaliznih bolesnika, 66 (36.6%) bolesnika je bilo pozitivno, točnije imalo je zadovoljavajuć titar protutijela nakon cijepljenja, 36 (20.1%) bolesnika bilo je granično, a čak 78 (43.3%) bolesnika bilo je negativno.

Ukupan postotak graničnih i negativnih bolesnika je bio 63.3%.

Od 110 cijepljenih kontrolnih ispitanika, 66 (60%) ispitanika bilo je pozitivno, točnije imalo je zadovoljavajuć titar protutijela nakon cijepljenja, 20 (18%) bilo je granično, a samo 24 (22%) ispitanika bilo je negativno.

Ukupan postotak graničnih i negativnih ispitanika bio je 40%.

Detaljna statistička analiza dobivenih podataka (usporedba razine, odnosno brojeva protutijela između cijepljenih i necijepljenih/preboljelih dijaliznih bolesnika te između dijaliznih bolesnika i kontrolne skupine, određivanje varijable povezane s kroničnom dijalizom i razinom protutijela, određivanje razine neutralizacijskih protutijela itd.) je u tijeku.

Istovremeno, prikupljeni su uzorci pune krvi za dijalizirane bolesnike i kontrolnu skupinu zbog određivanja mutacija ACE-gena, a analiza uzoraka je u tijeku.

Sljedeći korak je proširivanje ovog istraživanja na druge dijalizne centre u Republici Hrvatskoj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.