Tjelovježba

Tjelesna aktivnost nakon cijepljenja jača imunitet

Objavljeno 22.02.2022.

HealthDay

Istraživanje provedeno uz sudjelovanje ispitanika cijepljenih protiv gripe ili koronavirusa je pokazalo kako je umjerena tjelesna aktivnost neposredno nakon cijepljenja povezana s jačanjem imuniteta.
Tjelesna aktivnost nakon cijepljenja jača imunitet
 

Američki znanstvenici s Iowa State University su utvrdili kako je već 90-minutna žustra šetnja nakon primanja cjepiva povezana s izraženijim povećanjem prisutnosti ključnih antitijela.

Uočen pozitivan učinak je trajao najmanje mjesec dana, piše stručni časopis Brain, Behavior, and Immunity.

U studiji je praćeno 70 ispitanika koji su primili ili cjepivo protiv gripe ili cjepivo protiv koronavirusa utemeljeno na mRNK tehnologiji.

Raniji eksperimenti su već pokazali kako tjelovježba povećava prisutnost interferona alfa u organizmu, što pomaže u nastanku T-stanica imunosnog sustava i antitijela zaduženih za borbu protiv virusa.

Kod osoba koje su vježbale nije zabilježeno povećanje rizika za eventualne nuspojave cijepljenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.