Treća dob

Genetska poveznica starenja i fatalnog covida

Objavljeno 26.04.2022.

HealthDay

Skraćivanje telomera je poznati znak starenja organizma, a novi nalazi španjolskih znanstvenika ovaj proces povezuju i s povećanjem rizika za smrt od covida.
Genetska poveznica starenja i fatalnog covida
 

Promjene u dužini ovih zaštitnih nastavaka na krajevima kromosoma su u većoj mjeri bile povezane s rizikom za smrt kod žena oboljelih od covida.

Skraćivanje telomera je već povezivano s nizom bolesti koje prate starenje, osobito karcinomom i osteoartritisom.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 600 pacijenata hospitaliziranih zbog covida tijekom prvog vala pandemije.

Pokazalo se kako žene starije od 65 godina s dužim telomerima imaju tijekom 90 dana od infekcije prosječno 81% manji rizik za smrt od covida u odnosu na ostale oboljele žene iste dobi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.