Treća dob

Čimbenici rizika za bolesti srca i demencija

Objavljeno 26.04.2022.

HealthDay

Ubrzano "prikupljanje" čimbenika rizika za bolesti srca proporcionalno povećava izglede za razvoj demencije, piše stručni časopis Neurology.
Čimbenici rizika za bolesti srca i demencija
 

Niz ranijih istraživanja je već ukazao na veći rizik za mentalni pad kod osoba s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom i pretilošću.

Švedski znanstvenici sa sveučilišta u Umei su se koristili podacima prikupljenima tijekom 25 godina od oko 1200 osoba koje su na početku promatranog razdoblja bile prosječne dobi 55 godina.

U usporedbi s pacijentima kod kojih je rizik za bolesti srca bio stabilan, kod onih s evidentiranim ubrzanjem ovog rizika tijekom studije je zabilježen 3-6 puta veći rizik za Alzheimerovu bolest te 3-4 puta veći rizik za vaskularnu demenciju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.