Tjelovježba

Hipertenzija i tjelesna aktivnost

Objavljeno 18.05.2022.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), povišeni krvni tlak, odnosno arterijska hipertenzija, vodeći je čimbenik rizika smrtnosti u svijetu dok tjelesna neaktivnost zauzima visoko četvrto mjesto.
Hipertenzija i tjelesna aktivnost
 

Uloga tjelesne aktivnosti danas je dokazana kako u sprječavanju nastanka, tako i u liječenju arterijske hipertenzije.

Brojne studije koje su istraživale učinak tjelovježbe na vrijednost krvnog tlaka zaključile su kako redovita aktivnost aerobnog tipa može sniziti vrijednosti tlaka za od 6 do 7 mmHg u osoba s hipertenzijom, odnosno od 2 do 3 mmHg u osoba s normalnim tlakom.


Također, novija istraživanja sugeriraju pozitivan učinak na vrijednosti tlaka i kod dinamičkog treninga snage koji se također očituju u sniženju vrijednost od 2 do 3 mmHg.

Naposljetku, Američki koledž za sportsku medicinu (ACSM) navodi da osobe koje redovito provode tjelesnu aktivnost mogu očekivati smanjenje i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka za do 10 mmHg.

Za razliku od općih preporuka koje se odnose na učestalost vježbanja, osobama s hipertenzijom preporučuje se gotovo svakodnevno (od pet do sedam dana tjedno) provođenje tjelesne aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta.


Razlog tomu leži u činjenici da svaka pojedinačna aktivnost vodi sniženju krvnog tlaka, no efekti traju od svega nekoliko sati do najviše 24 sata te nakon toga učinci nestaju.

Upravo stoga vrlo je važno aktivnost provoditi redovito.

Također, budući da krvni tlak može pasti odmah nakon vježbanja, važno je aktivnost završiti aktivnim hlađenjem kako bi se spriječilo preveliko smanjenje krvnog tlaka.

Određivanje optimalnog intenziteta aktivnosti posebno je važno.

Tjelesna aktivnost, ukoliko se provodi neprimjerenim intenzitetom, može predstavljati rizik za zdravlje, a pogotovo u osoba s povišenim vrijednostima krvnog tlaka te pridruženim drugim kardiovaskularnim bolestima.

Osobama s arterijskom hipertenzijom se stoga preporučuje niski do umjereni intenzitet vježbanja.

Postojeći dokazi sugeriraju kako je umjereni intenzitet aktivnosti aerobnog tipa najučinkovitiji u smanjenju vrijednosti tlaka te da visoki intenzitet, osim što predstavlja povećani zdravstveni rizik za osobe s hipertenzijom, neće pridonijeti smanjenju perifernog otpora te stoga niti sniženju dijastoličkog krvnog tlaka.

Od aerobnih aktivnosti najčešće se preporučuje hodanje, nordijsko hodanje, lagano trčanje, plivanje, vožnja bicikla ili grupni program poput aerobika, uz dodatak dinamičkih vježbi s opterećenjem (veći broj ponavljanja, a manja opterećenja) koje se prije svega preporučuju osobama s reguliranom hipertenzijom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.